DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

27 martie 2007

Nr. 67/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- BUTNARU VASILE director al S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, pentru săvârşirea a două infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, ambele prevãzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 şi fals intelectual;
- HRIŢULEAC SILVIA director tehnic la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui şi CIUCĂ TEOFIL diriginte de şantier şi reprezentant al S.C. COMPLEX CONSTRUCT S.R.L. Vaslui pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, prevăzute de art. 181 din Legea nr.78/2000 şi a unei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie 2004 - septembrie 2005, inculpaţii, prin prezentarea de situaţii de lucrări şi documente false, au obţinut fonduri SAPARD, producând un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 euro).
În fapt, la data de 29 martie 2004, pe baza cererii de finanţare între Consiliul Local al comunei Găgeşti din judeţul Vaslui şi Agenţia SAPARD - România, (în prezent denumită Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit -APDRP, a fost încheiat un contract cadru pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în condiţiile programului special de preaderare, pentru agricultură şi dezvoltare rurală, obiectul contractului fiind modernizarea drumului judeţean Giurcani - Peicani în lungime 3,6 km, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 2.141.187 RON.
După parcurgerea procedurilor de evaluare, Consortium Hidronova Vaslui a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei, iar la data de 6 octombrie 2004 a fost semnat şi parafat contractul dintre consiliul local Găgeşti şi reprezentantul firmei constructoare Butnaru Vasile, director al S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui - parte a Consortium Hidronova Vaslui. Beneficiarul lucrărilor (Consiliul local Găgeşti) a atribuit urmărirea execuţiei pe perioada implementării proiectului de modernizare a drumului judeţean firmei COMPLEX CONSTRUCT S.R.L. Vaslui reprezentată de Ciucă Teofil, diriginte de şantier.
Probatoriul a arătat că cea mai mare parte a lucrărilor aferente organizării de şantier nu au fost efectuate, cheltuielile aferente fiind declarate neeligibile de către Direcţia de Control Anti-fraudă din cadrul APDRP. În plus, s-a constatat că firma constructoare a prezentat la decontare actualizări de preţuri calculate cu altă formulă decât cea prevăzută în contract şi în consecinţă a declarat cheltuiala ca neeligibilă.
În vederea recuperării pagubei, a fost aplicat sechestrul asigurătoriu pe bunurile imobile ale învinuiţilor Butnariu Vasile, Hriţuleac Silvia şi Ciucã Teofil.
Dosarul cauzei a fost trimis la Judecãtoria Vaslui

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 mai 2012