DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 martie 2007
Nr. 65/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - structura centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MIHAI ION, director al agenţiei Feteşti din cadrul Societăţii de Asigurare şi Reasigurare ARDAF S.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Din probele administrate s-a reţinut că, în perioada decembrie 2002 - mai 2003, inculpatul, în calitatea anterior menţionată, precum şi în cea de membru în cadrul Comisiilor de constatare a calamităţilor şi de stabilire a despăgubirilor constituite prin ordine ale prefecţilor judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, în conformitate cu prevederile Legii 381/2002, a întocmit nelegal şi în fals poliţe de asigurare pentru trei societăţi care deţineau culturi agricole însămânţate în toamna anului 2002 pe raza celor două judeţe, iar ulterior, a confirmat valabilitatea acelor poliţe, determinând plata nelegală, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) de despăgubiri către cele trei societăţi, în valoare de 42.144.435.000 ROL.
La data încheierii poliţelor, inculpatul nu a încasat prima de asigurare şi nu a transmis poliţele încheiate Sucursalei Dobrogea - Constanţa (căreia îi era arondată agenţia) pentru a fi înscrise în registrul de evidenţă al acesteia. Aceste operaţiuni au fost făcute abia în perioada martie – mai 2003, după ce inculpatul a încasat prima rată a primei de asigurare, însă a menţionat pe aceste poliţe ca dată a înregistrării o dată anterioară datei de 15.12.2002 (reprezentând termenul limită de înregistrare care dădea dreptul la despăgubire pentru culturile însămânţate în toamna anului 2002). Astfel, au fost create condiţiile pentru ca cele trei societăţi să poată beneficia de despăgubiri conform Legii 381/2002.
Apoi, în calitate de membru al comisiilor menţionate anterior, a confirmat valabilitatea acestor poliţe nelegal întocmite şi a determinat plata despăgubirilor precizate mai sus.
Prin încălcarea gravă a atribuţiilor de serviciu, a dispoziţiilor Legii 381/2002 şi normelor de aplicare a acestei legi, inculpatul a prejudiciat bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) cu suma de 42.144.435.000 ROL (aproape 1,2 milioane euro), sumă cu care (MAPDR) s-a constituit parte civilă în cauză.
Având în vedere că inculpatul Mihai Ion, nu figurează în evidenţele Primăriei Municipiului Feteşti cu bunuri mobile sau imobile, s-a dispus introducerea în procesul penal, a părţii responsabile civilmente, respectiv Societatea de Asigurare-Reasigurare ARDAF S.A. Prin urmare, procurorii au dispus instituirea popririi asupra conturilor bancare deţinute de Societatea de Asigurare-Reasigurare ARDAF S.A, până la concurenţa sumei de 42.144.435.000 ROL.
Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Feteşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2011