DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 februarie 2007
Nr. 43/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- FOTINO ION RADU, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, toate în formă continuată;
- DRAGOMIR ROMULS BENONE, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
- RÂŞNOVEANU ANDRA LUMINIŢA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, toate în formă continuată.

Din probele administrate s-a reţinut că inculpatul Fotino Ion Radu a dobândit în mod fraudulos calitatea de unic moştenitor al familiilor Bildirescu şi Lăzărescu prin falsificarea a două certificate de legatar universal (act care atestă calitatea de moştenitor asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile obţinut în baza unui testament) şi a unui certificat de moştenitor.
Folosind calitatea conferită de certificatele fictive, inculpatul Fotino Ion Radu a indus în eroare autorităţile din judeţul Ilfov, Călăraşi şi Teleorman, cărora le-a solicitat să i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile şi terenuri agricole situate în oraşul Voluntari, comunele Ulmeni, Salcia şi Troianul.
Astfel, Comisia Judeţeană Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor, prin Hotărârea nr. 406/2003, a validat propunerea Comisiei Locale Voluntari referitoare la punerea în posesie a inculpatului Fotino Ion Radu cu suprafaţa de 26,50 ha teren intravilan.
În baza aceloraşi acte notariale false, acelaşi inculpat a mai solicitat să i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, suprafaţa de 78 ha teren intravilan care a aparţinut altor membri al familiei Bildirescu, situat în zona Voluntari şi Sector 1 Bucureşti.
Valoarea comercială de piaţă a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilită la suma de 179.880.000 euro.
Deşi cunoştea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, cu ajutorul coinculpaţilor Râşnoveanu Andra Luminiţa şi Dragomir Romuls Benone (acesta din urmă întocmind trei rapoarte de expertiză extrajudiciară false, deşi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar) inculpatul Fotino Ion Radu a translatat vechiul amplasament al terenurilor pe care le-a suprapus peste terenul atribuit în folosinţă Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) în vederea construirii cartierului de locuinţe Henri Coandă, aşa fel încât conturul terenurilor revendicate se suprapunea până la centimetru peste conturul terenului atribuit în folosinţă ANL.
În plus, prin sentinţe judecătoreşti pronunţate în prima instanţă, Fotino Ion Radu a obligat ANL să sisteze lucrările de construcţie timp de un an, provocând un prejudiciu în valoare de 14.490.000 euro ANL şi în valoare de 2.000.000 euro Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă.
Folosind aceleaşi mijloace frauduloase şi actele notariale false, inculpatul a fost pus în posesie şi i s-a eliberat titlul de proprietate pentru suprafaţa de 62,5 ha situată în comuna Ulmeni, judeţul Călăraşi. Pentru terenurile respective a fost stabilită valoarea comercială de 22.125 euro.
De asemenea, în judeţul Teleorman, i s-a restituit în natură construcţia „Preventoriu Băneasa” şi trei ha de teren intravilan aferent construcţiei (20.045 euro valoare comercială) şi totodată a fost validată propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 50 ha teren agricol cu care urma să fie pus în posesie.

În cauză, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului Fotino Ion Radu.
De asemenea, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă şi Agenţia Domeniilor Statului s-au constituit părţi civile în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 mai 2013