DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 februarie 2007
Nr. 35/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- NANCIU MARIETA, administrator şi asociat unic al SC Harmony Still SRL Drobeta Turnu Severin - în stare de arest preventiv - pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 181 din Legea 78/2000 şi anume, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi art. 182 din Legea nr. 78/2000, şi anume schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiilor fondurilor obţinute din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.
- PREDUŢ VIOREL-DUMITRU, expert programe regionale din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus; precum şi pentru fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

Din probele administrate la dosar a rezultat că, în cursul anilor 2003 – 2004, inculpata Nanciu Marieta, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectelor PHARE şi reprezentant legal al beneficiarului S.C. HARMONY STILL SRL, a schimbat destinaţia sumei de 268.014,76 RON primită ca avans în cadrul Programului PHARE 2000, folosind banii în interes personal. De asemenea, pentru obţinerea pe nedrept a sumei respective, inculpata a folosit declaraţii false şi documente inexacte pe baza cărora a justificat plăţile parţiale şi a solicitat efectuarea plăţilor finale din bugetele Comunităţilor Europene. Proiectele susţinute din fonduri europene aveau drept obiectiv finanţarea unei fabrici pentru producerea de napolitane şi formarea în meseria de „Agent pază, protecţie şi ordine publică”.

Din probatoriu a mai reieşit că inculpatul Preduţ Viorel Dumitru, în calitate de expert programe regionale al A.D.R. SUD – VEST OLTENIA, a ajutat-o în mod constant şi repetat pe inculpata Nanciu Marieta la crearea unei aparenţe de legalitate şi conformitate a documentelor justificative financiar – contabile şi de implementare a proiectelor şi a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului în cadrul monitorizării modului de implementare a celor două proiecte cu finanţare PHARE.

Inculpata Nanciu Marieta a fost arestată preventiv începând cu data de 14.12.2006, măsura preventivă fiind prelungită până la data de 02.03.2007.

Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 268.014,76 RON.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor celor doi inculpaţi în vederea recuperării prejudiciului. De asemenea, au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor referitor la împrejurările în care au fost contractate credite subvenţionate de către firma deţinută de inculpata Nanciu Marieta şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin pentru alte posibile infracţiuni săvârşită de inculpată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Drobeta - Turnu Severin.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 martie 2013