DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
15 februarie 2007
Nr. 29/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată:
- MĂCIUCĂ MARIN - general maior (în rezervă), fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării
- TILINCĂ ADRIAN - general de brigadă (în rezervă), fost locţiitor al comandantului în cadrul aceleiaşi structuri
- MARCU IOAN - colonel (în rezervă), fost şef al Secţiei achiziţii şi contabil şef în cadrul aceleiaşi structuri
- BUŞCĂ MARIANA - maior, fost şef Birou marketing în cadrul aceleiaşi structuri.

Inculpatul Măciucă Marin a fost trimis în judecată şi pentru săvârşirea infracţiunii de angajare a unor cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, prevăzută de Legea 500/2002 privind finanţele publice.

Din probele administrate a rezultat că, în perioada iunie – septembrie 2003, cu ocazia achiziţiei publice de ţesătură tip Ripstop, necesară pentru confecţionarea uniformelor militare, cei patru inculpaţi au viciat procedura licitaţiei în scopul de a favoriza una din firmele participante. Astfel, în urma licitaţiei iniţial pierdute de firma germană Texplorer GmbH Nettetal, s-a decis organizarea unei noi licitaţii în vederea căreia inculpaţii Marcu Ioan şi Buşcă Mariana, din ordinul celor doi comandanţi, au modificat documentaţia licitaţiei, inserând prevederi în defavoarea unităţii militare, şi anume: s-a modificat criteriul de cel mai scăzut preţ în oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic; s-a prevăzut, contrar dispoziţiilor legale, posibilitatea actualizării preţului la contracte cu derulare pe o perioadă de până la trei luni şi s-a prevăzut posibilitatea diminuării cantităţilor contractate. De asemenea, s-a modificat specificaţia tehnică în caietul de sarcini, fără nicio justificare referitoare la caracteristicile materialului şi reflexia în infraroşu. Noile valori impuse de inculpaţi au favorizat firma germană Texplorer GmbH Nettetal, a cărei ofertă era cunoscută de la prima licitaţie. La această nouă licitaţie, în mod nelegal, s-a acceptat oferta firmei germane care, potrivit documentaţiei trebuia descalificată pentru că nu îndeplinea cerinţa minimă a unei cifre medii de afaceri anuale, iar documentele prezentate la licitaţie aparţineau de fapt unei firme turceşti. În plus, o parte din aceste documente au ajuns la Comandamentul Logistic Întrunit al Ministerului Apărării (beneficiarul contractului) fără respectarea procedurii de confidenţialitate, fiind trimise pe adresa unei persoane particulare din România. Mai mult, firma germană a prezentat buletine de analiză pentru reflexia în infraroşu de la laboratoare proprii neautorizate. Celelalte două firme participante la licitaţie – Carrington Career & Work Wear şi Utexbel – deşi aveau propuneri financiare mai bune, au fost descalificate pe motiv că nu au respectat specificaţia tehnică referitoare la reflexia în infraroşu.
În cursul cercetărilor s-a refăcut punctajul licitaţiei şi s-a constatat că, dacă s-ar fi făcut corect, licitaţia ar fi fost câştigată de Carrington Career & Work Wear a cărei ofertă era cu 85.448.077.500 ROL (2.269.597 euro) mai redusă decât oferta firmei Texplorer GmbH Nettetal. Această sumă reprezintă prejudiciul adus Ministerului Apărării.
În septembrie 2003, Comandamentul Logistic Întrunit al Ministerului Apărării a încheiat un contract cu firma Texplorer GmbH Nettetal în care se prevedea cumpărarea a 665.000 metri lineari de ţesătură Ripstop în valoare de 380.558.830.137 ROL (aproximativ 9,5 milioane euro). Pe perioada derulării contractului inculpaţii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare şi de a actualiza preţul, fapt ce a condus la diminuarea cantităţii de ţesături contractate iniţial cu peste 50.000 metri lineari, în valoare de 28.719.454.432 ROL (aproximativ 697.141 euro). Această sumă reprezintă prejudiciul adus Ministerului Apărării.
Totalul prejudiciului este de aproape trei milioane de euro, sumă cu care Ministerul Apărării se constituie parte civilă în cauză.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor tuturor celor patru inculpaţi în vederea recuperării prejudiciului. Înaintea începerii urmăririi penale, Măciucă Marin şi-a înstrăinat bunurile, astfel că nu s-a reuşit aplicarea sechestrului decât pe un autoturism cu marca Aro.

Ulterior, firma germană a fost favorizată şi prin încheierea unor alte contracte ca urmare a negocierii cu o singură sursă, motivându-se necesitatea aprovizionării cu acelaşi tip de material.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2013