DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 70 din 27.02.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul ROCOȘANU DRAGOȘ PAUL, executor judecătoresc, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: înșelăciune, fals intelectual, uz de fals (toate trei în formă continuată), asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
2. Condamnă pe inculpatul VOICU BENONE-OVIDIU, avocat în Baroul București, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată (ambele în formă continuată), asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
3. Condamnă pe inculpatul IONAȘ IOAN DANIEL, avocat stagiar, reprezentant unic al S.C. RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L., la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune, în formă continuată, fals în declarații, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
4. Condamnă pe inculpatul TIPA SAVA, administrator și director general de societate comercială, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
5. Condamnă pe inculpata R.E.L., director al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
6. Condamnă pe inculpatul MANOLACHE VALENTIN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune.
7. Condamnă pe inculpatul CRIVEI RĂZVAN MIRCEA, administrator al S.C. BEST RECUPERARE CREANȚE S.R.L., la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
8. Condamnă pe inculpatul DRĂGHICI ADRIAN, avocat în Baroul București, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la înșelăciune și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Dispune achitarea inculpatului UNGUREANU IOAN, la data faptelor director general al Termolelectrica SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Obligă în solidar, pe inculpații Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu și Ionaș Ioan Daniel la plata sumei de 78.654.017,04 lei, plus dobânzile legale aferente, cu titlu de despăgubiri civile către SC ELECTRICA SA, iar din suma totală, vor fi obligați în solidar și inculpații Tipa Sava și R.E.L. doar până la concurența sumei de 6.476.324,30 lei.
Obligă pe inculpatul Rocoșanu Dragoș Paul la plata sumei de 861.145,10 lei către partea civilă S.C. IFN TOP LEASING S.A., plus dobânzile legale aferente.
Obligă în solidar pe inculpații Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu, Manolache Valentin și Drăghici Adrian la plata sumei de 8.189.285 lei către partea civilă S.C. TERMOELECTRICA S.A., plus dobânzile legale aferente.
Obligă în solidar pe inculpații Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu și Crivei Răzvan Mircea la plata sumei de 46.750 lei, plus dobânzile legale aferente către partea civilă S.C. Asigurarea Românească – Asirom Viena Insurance Grup S.A.

Dispune anularea înscrisurilor falsificate.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 14 aprilie 2011, vezi comunicat 253/VIII/3, din 18 aprilie 2011.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 aprilie 2011