DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 176 din 05.02.2015, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul NICOLESCU CONSTANTIN, președinte al Consiliului Județean Argeș, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 7 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, în timpul cât și după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pentru săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și luare de mită.
2. Condamnă pe inculpatul PENESCU GHEORGHE CORNEL, acționar majoritar al S.C. PIC S.A. Pitești, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 10 ani, în timpul cât și după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în organele puterii de stat și în funcții elective de stat sau publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a avea orice funcție de conducere, decizie sau control într-o societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpații NICUȚ GHEORGHE, primar al municipiului Curtea de Argeș, la data săvârșirii faptelor, ȘTEFAN ION, primar al comunei Budeasa, județul Argeș, la data săvârșirii faptelor, ANDREI CĂLIN IOAN, primar al municipiului Câmpulung, județul Argeș, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul NICUȚ GHEORGHE va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Curtea de Argeș sau Primăriei Valea Iașului.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul ȘTEFAN ION va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Budeasa sau Primăriei Dârmănești.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul ANDREI CĂLIN IOAN va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Centrului de zi Bambi – Mun. Câmpulung sau Primăriei Valea Mare Pravăț.
4. Condamnă pe inculpatul DESPAN FLORIAN, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului județean Argeș, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și fals intelectual.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul DESPAN FLORIAN va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș sau Direcția de Sănătate Publică Argeș.
5. Condamnă pe inculpatul POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 5 ani pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
6. Condamnă pe inculpatul DUMITRACHE GHEORGHE, diriginte de șantier, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
7. Condamnă pe inculpatul GRIGORE DOBRE, asociat și administrator la SC ZEUS S.A. Pitești, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 5 ani, în timpul cât și după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a avea orice funcție de conducere, decizie sau control într-o societate comercială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obținerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.
Obligă în solidar pe inculpații Nicolescu Constantin, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian și Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice – ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plății, iar pentru inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro.

Confiscă de la inculpatul Nicolescu Constantin suma de 66.588,15 lei.

Dispune anularea actelor întocmite în fals.
Stabilește cheltuielile judiciare în sarcina inculpatului Nicolescu Constantin la suma de 20.000 lei și obligă pe inculpații Ștefan Ion, Despan Florian, Andrei Călin Ion, Dumitrache Gheorghe, Mircea Tudor, Nicuț Gheorghe și Grigore Dobre la câte 5000 lei cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești la data de 16 mai 2011, vezi comunicat 337/VIII/3, din 18 mai 2011.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 mai 2011