DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 mai 2011
Nr. 337/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

NICOLESCU CONSTANTIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată,
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;

PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al S.C. PIC S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată;

NICUŢ GHEORGHE, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, ANDREI CĂLIN IOAN, primar al municipiului Câmpulung, judeţul Argeş, ŞTEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave,

DESPAN FLORIAN, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată;

POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;

GRIGORE DOBRE, asociat şi administrator la SC ZEUS S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.

NICOLAE ION, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Piteşti, DUMITRACHE GHEORGHE şi MIRCEA TUDOR, diriginţi de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005.
Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către inculpaţii: Nicolescu Constantin, preşedintele Consiliului judeţean Argeş, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de către Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Nicuţ Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş. Cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan Florian în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.
Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat „Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu Constantin în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă
În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în data de 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC ZEUS S.A., care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.
Pe perioada executării proiectului, inculpatul Nicolescu Constantin a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate. Cererea de plată finală şi anexa a fost redactată şi semnată de inculpatul Despan Florian. În consecinţă, Consiliul Judeţean Argeş a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă. Procesele verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de inculpatul Grigore Dobre, asociat şi administrator al SC ZEUS S.A. Piteşti (firma care realizase lucrările) şi au fost întocmite de inculpaţii Nicolae Ion, reprezentant cu execuţia al firmei SC ZEUS S.A. Piteşti şi Dumitrache Gheorghe şi Mircea Tudor, ambii fiind membri în Comisia de recepţie şi diriginţi de şantier.
De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreaga finanţare a fost încasată.

În perioada 2006 – 2008, inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, a pretins şi a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat şi acţionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 lei pentru ca instituţia Consiliul judeţean Argeş să achiziţioneze de la S.C. PIC S.A. produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Suma remisă cu titlu de mită reprezintă aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
De asemenea, în luna iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, să nu aplice amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.
În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor: Nicolescu Constantin, Grigore Dobre şi Popa Ion.

La data de 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Nicolescu Constantin pe un termen de 24 de ore. La data de 27 ianuarie 2011, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a aceluiaşi inculpat pe un termen de 29 de zile. În data de 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 februarie 2015