DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 noiembrie 2006
Nr. 193/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie de la Biroul Teritorial Slobozia din cadrul Serviciului Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a următorilor :
- Dulugeac Ion - om de afaceri în domeniul cailor de rasă,asociat unic şi administrator la SC Horse Sport Centrum SRL, SC Academia Ecvestră Mogoşoaia SRL şi preşedinte al Societăţii Naţionale de Încurajare a Creşterii Cailor de Rasă, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
a) folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, faptă cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută de art. 181 din Legea 78/2000, precum şi tentativă la aceeaşi infracţiune;
b) schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene, faptă cu consecinţe deosebit de grave;
c) fals în înscrisuri sub semnătură privată;
d) instigare la fals în declaraţii.
- Dulugeac Elena (soţie) - asociat şi administrator la SC Simson SRL şi director general la SC Academia Ecvestră Mogoşoaia SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din probele administrate de procurorii anticorupţie a rezultat că, în perioada 2003-2005, inculpatul Dulugeac Ion a solicitat şi obţinut fonduri europene prin programul Leonardo Da Vinci în valoare totală de 51.088 euro prin folosirea şi prezentarea de documente false. Aceste documente false peste 100 la număr au constat în contracte şi carnete de muncă, diplome de calificare, ştate de plată, buletine de identitate, paşapoarte, bilete de avion, poliţe de asigurare, extrase de cont bancar, contracte cu parteneri străini, bilanţuri contabile. Cele şase programe prin care inculpatul Dulugeac Ion a obţinut sau a încercat să obţină fonduri europene au vizat pregătirea în Franţa, la unităţi de profil, a angajaţilor de la firmele sale din domeniul creşterii cailor de rasă. În realitate, persoanele respective nu numai că nu s-au deplasat în Franţa, dar au şi declarat, la presiunea inculpatului, contrariul, banii alocaţi în acest scop fiind folosiţi în interesul personal al inculpatului. La întocmirea raportului final care a justificat cheltuirea fondurilor europene, inculpatul a utilizat documente false aşa cum a fost menţionat mai sus. O parte din aceste documente false au fost întocmite de soţia sa, coinculpat în acest dosar.
În cauză instituţia gestionară a fondurilor Leonardo Da Vinci şi anume, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, s-a constituit parte civilă cu suma de 51.088 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 octombrie 2010