DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
03 octombrie 2006
Nr. 157/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Teodor Doru administrator la S.C. Teofarm S.A. şi director general al S.C. Dianthus S.R.L. din Iaşi şi Panaghiu Victor, administrator al societăţii Dianthus S.R.L din aceeaşi localitate, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fapte cu consecinţe deosebit de grave.
Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada 2001-2004, în calitate de administratori ai firmelor ieşene Teofarm SA şi Dianthus SRL, cei doi inculpaţi au desfăşurat o serie de activităţi nelegale, pentru a accesa în mod fraudulos fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 200.000 de euro, atribuite prin programul RICOP, destinat dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Astfel, pe de o parte,  firma Teofarm SA a încheiat un contract de finanţare din fonduri europene în valoare de 180.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a recumpăra, la o valoare majorată, patru utilaje tipografice second hand care îi aparţinuseră anterior. Cercetările efectuate de procurori au relevat că cele patru utilaje tipografice fuseseră cumpărate de firma Teofarm SA la valoarea de 785 milioane ROL în perioada 1999-2000, însă înainte de semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene au fost înstrăinate, scriptic, către o altă firmă la care coasociaţi erau chiar cei doi inculpaţi.
Se constată astfel că, prin aceste manevre în care sunt implicate societăţi comerciale controlate de Teodor Doru, s-a majorat artificial valoarea utilajelor, avînd ca rezultat o infuzie nelegală de capital în beneficiul S.C. Teofarm S.R.L.
În încercarea de a dovedi că, utilajele ar fi de provenienţă comunitară, aşa cum cerea contractul de finanţare, cei doi inculpaţi au prezentat documente false, pentru a nu se constata circuitul real al acestora, valoarea şi provenienţa.
În plus, inculpatul Teodor Doru a ascuns faptul că, prin membrii familiei sale, care aveau calitatea de asociaţi sau administratori, se afla într-o situaţie de incompatibilitate, care reprezintă un conflict de interese în sensul condiţiilor de acordare a finanţării.
Pe de altă parte, în cadrul aceluiaşi contract de finanţare din fonduri europene, S.C. Dianthus S.R.L. Iaşi, s-a angajat să efectueze cheltuieli de reparaţii în valoare totală de 51.753 euro.
Din probele administrate a reieşit că, deşi valoarea lucrărilor de reparaţii efectiv realizate a fost de 188.731.000 ROL, au fost plătite lucrări în valoare de 1.616.953.000 ROL, diferenţa fiind însuşită în mod ilegal de către cei doi inculpaţi. Cu toate acestea, Dianthus S.R.L. a încasat întreaga valoare a lucrărilor conform contractului, adică 51.753 euro.
Prejudiciul total produs în dauna fondurilor alocate de Comunităţile Europene prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor este de 231.753 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Iaşi.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 februarie 2012