increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 iunie 2014
Nr. 806/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

BOER VASILE VALER, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală în formă continuată;
- spălare a banilor în formă continuată;

CONSTANTIN MARIA, CONSTANTIN GABRIEL, POENAR IOAN, PĂDURE ION, STANCIU NECULAI, FLORESCU PĂSTOREL, CEAUȘ CĂTĂLIN, CIOACĂ DUMITRU, toți în stare de arest preventiv și JIPA ANDREI, TEODOSIU FLORIN SILVIU, JIPA AURORA CĂTĂLINA, PATCA CAMELIA VIORICA, PAVEL CRISTIAN, în stare de libertate, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
- complicitate la spălare a banilor în formă continuată;

SC OILSERV TOTAL SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală în formă continuată;
- spălare a banilor în formă continuată;

SC CREMER MAR SRL, SC NESTER MAR SRL, SC SERESA SRL, SC DURSTIL OIL SRL, SC NEBSTAR OIL SRL, SC CATMAR OIL COMPANY SRL, SC NES GRAND OIL SRL, SC UNITED GRAND PETROLEUM SRL, SC ATLANTIC PETROLEUM SRL, SC FANOIL TRANSPORT SRL, SC MISFIL DEVELOPMENT SRL, SC CATISERV SRL, SC AGRO ZEN HD SRL, SC OIL BEST TEAM SRL, SC VANESA SRL, SC SAVI SPECIAL SRL, SC KLASS LOGISTIC SRL, SC ELECTROMETAL SISTEM SRL, SC MABO OIL SRL și SC CEREAL BOMA SRL, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
- complicitate la spălare a banilor în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2012, inculpatul Boer Vasile Valer a inițiat și coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăți comerciale.
Rețeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul național, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale având comportament tip „fantomă”. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăți comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.
Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achizițiilor de motorină și înregistrarea facturilor fiscale de proveniență, în evidențele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administrată de Boer Vasile Valer și prin care se atesta efectuarea de operațiuni comerciale nereale constând în achiziții de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăți comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.
Scopul acestor acțiuni era comercializarea motorinei la un preț competitiv pe piața internă, raportat la prețurile practicate de comercianții consacrați pe piața produselor energetice și, ca rezultat, sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă și impozit pe profit.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În perioada anilor 2008 – 2012, inculpatul Boer Vasile Valer a introdus în circuitul evazionist mai multe societăți comerciale în calitate de furnizori de facturi fiscale prin care se atestau achiziții nereale de produse energetice accizabile, în special motorină, dar și alte categorii de produse, altele decât energetice, pentru SC OILSERV TOTAL SRL în calitate de cumpărător.
Scopul urmărit era acela de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, în principal accizele aferente produselor energetice accizabile, TVA și impozit pe profit.
Majoritatea societăților comerciale implicate aveau un comportament tip „fantomă”, cu sedii sociale declarate fictiv, fiind înființate și folosite în mai multe circuite de fraudare a bugetului de stat, acestea fiind administrate formal, în unele cazuri chiar de persoanele care le-au înființat strict în acest scop sau de persoane interpuse, atrase în schimbul remiterii unor sume de bani, dar și societăți comerciale care inițial au derulat activități dar ulterior au fost introduse în aceste circuite ilicite, în toate cazurile având rolul de a genera facturi fiscale privind operațiuni comerciale nereale.
SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, administrată de inculpatul Boer Vasile Valer, a comercializat în perioada 2008 – 2012, produse energetice accizabile, în speță motorină, în afara cadrului legal stabilit de legiuitor, respectiv a unui antrepozit fiscal, fără să se poată stabili cu exactitate dacă produsele energetice comercializate prin circuitul economic ilicit, simulat, provin de la un antrepozitar autorizat, de la un furnizor înregistrat în condițiile legii sau de la un importator.
Important este faptul că dacă acciza aferentă acestei categorii de produs energetic a fost înregistrată ca obligație de plată, în cauză a intervenit exigibilitatea acesteia. Astfel, obligația de plată a revenit persoanei juridice care nu poate justifica proveniența legală a produselor accizabile achiziționate și înregistrate în evidența contabilă, în speță SC OILSERV TOTAL SRL.
Același modus operandi a fost folosit de inculpatul Boer Vasile Valer și în relaționarea cu societăți comerciale care emiteau facturi fiscale pentru alte categorii de mărfuri decât produse energetice accizabile, respectiv pentru achiziții fictive de mărfuri, așa cum este cazul SC ELECTRO METAL SISTEM SRL, reprezentată de inculpata Patca Camelia Viorica, societate aflată, ca majoritatea furnizorilor SC OILSERV TOTAL SRL, în procedură de insolvență.
Aceste societăți comerciale erau interesate să-și diminueze în mod fraudulos obligațiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul național produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăți de la clienții lor, fiind inclusă în prețurile de vânzare evidențiate pe facturile fiscale emise.
Pentru a crea aparența unui circuit comercial licit, societățile comerciale, „furnizori” de produse petroliere accizabile, în unele cazuri au fost conduse formal, în contabilitățile primare ale acestora, fiind înregistrate facturi fiscale privind achiziții fictive de produse energetice de la alte firme având comportament tip „fantomă”. Alteori, aceleași firme au depus chiar declarații privind obligațiile către bugetul de stat aferente operațiunilor comerciale efectuate, cu scopul de a crea o aparență de legalitate și pentru ca eventuale controale ale unor organe de control fiscal să nu aprofundeze verificarea acestor operațiuni comerciale.
Astfel, după ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca și cumpărător/plătitor, făcea plăți, prin virament bancar, către societățile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiți interpuși, aceștia efectuau retragerea din contul bancar al societăților respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reținând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3% din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăților „furnizoare”.
Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităților infracționale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operațiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.
Conform verificărilor efectuate s-a evidențiat că, în perioada 2008 – 2012, SC OILSERV TOTAL SRL a efectuat plăți prin virament bancar către societățile menționate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăți suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare).
Având în vedere că circa 2-3% din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 - 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activitățile infracționale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC OILSERV TOTAL SRL.

Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauză, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relație comercială în parte, reținut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul său legal, Boer Vasile Valer, în complicitate cu ceilalți inculpați, persoane fizice și persoane juridice, cercetați în cauză este de 62.819.772 lei, (cca. 14.000.000 euro), din care: 26.064.125 lei accize, 23.243.488 lei TVA, 13.512,159 lei impozit pe profit, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile proprietatea inculpaților: Boer Vasile Valer, SC OILSERV TOTAL SRL, CEAUȘ CĂTĂLIN și STANCIU NECULAI.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. - Bihor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 noiembrie 2017