DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1637 din 14.05.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MIHĂILĂ CONSTANTIN, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de: evaziune fiscală, spălare de bani şi uz de fals, toate în formă continuată.
În cazul acestui inculpat, instanța a contopit pedeapsa aplicată cu pedepsele aplicate prin sentința penală nr.112 din 10 septembrie 2007 a Judecătoriei Topoloveni.
Condamnă pe inculpații BUŞCU MARIN și CINCĂ VASILE VIOREL, foști reprezentanți fiscali ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Olt, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de: complicitate la evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals intelectual, toate în formă continuată.
În cazul acestor inculpați, instanța a contopit pedeapsa aplicată cu pedepsele aplicate prin sentința penală nr. 2057 din 22 decembrie 2011 a Judecătoriei Bacău, definitivă prin decizia penala nr.1085 din 21 octombrie 2013 a Curții de Apel Bacău – Secția Penala, Cauze Minori si Familie.
Condamnă pe inculpatul PAVEL CRISTIAN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul COSTACHE VASILE, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 8 luni, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani, ambele în formă continuată.
Obligă, în solidar, inculpații Mihăilă Constantin, Bușcu Marin si Cincă Vasile Viorel la plata sumei de 18.785.032,79 lei plus majorări de întârziere calculate până în ziua executării integrale a obligațiilor bugetare către partea civila Agenția Naționala de Administrare Fiscala – prin Direcția Generala a Finanțelor Publice Olt.
Dispune confiscarea sumei de 983.254 lei de la inculpatul MIHĂILĂ CONSTANTIN, a sumei de 1.835.550 lei de la inculpatul PAVEL CRISTIAN si a sumei de 853.066 lei de la inculpatul COSTACHE VASILE.
Obligă pe fiecare dintre inculpaţii MIHĂILĂ CONSTANTIN, PAVEL CRISTIAN şi COSTACHE VASILE la plata sumei de 6000 lei, în total 18.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 06 mai 2010, vezi comunicatul nr. 165/VIII/3 din 10 mai 2010.



BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 10 mai 2010