DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 mai 2010
Nr. 165/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
MIHĂILĂ CONSTANTIN, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- spălare de bani şi
- uz de fals, toate în formă continuată;

BUŞCU MARIN şi CINCĂ VASILE VIOREL, reprezentanţi fiscali ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Olt, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la evaziune fiscală,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi
- fals intelectual, toate în formă continuată,

PAVEL CRISTIAN şi COSTACHE VASILE în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni de spălare de bani, ambele în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – februarie 2007, inculpatul Mihăilă Constantin, în calitate de administrator şi asociat unic la S.C. LDC SUPERCHIM S.R.L., folosindu-se de autorizaţiile de utilizator final pe care au fost aplicate, în fals, ştampilele reprezentanţilor fiscali, a achiziţionat în repetate rânduri cantitatea totală de 11.060 tone produse petroliere, în regim suspensiv de acciză, căreia i-a schimbat ulterior ilegal destinaţia fără a plăti taxele datorate (accize şi TVA). În demersul său, Mihăilă Constantin a fost ajutat de inculpaţii Buşcu Marin şi Cincă Vasile Viorel care, în calitate de reprezentanţi fiscali ai D.G.F.P. Olt, au aplicat în fals ştampilele pe documentele administrative de însoţire a mărfii, certificând în mod nereal descărcarea mărfii şi prin aceasta permiţând achiziţia de noi cantităţi de produse şi redirecţionarea ilegală a acestora.
De asemenea, inculpatul Mihăilă Constantin nu a evidenţiat în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, după care a ridicat în numerar, fără nicio justificare economică, suma de 983.254 lei rezultată din revânzarea ilegală a produselor respective.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului fictiv al documentelor, inculpaţii Costache Vasile şi Pavel Cristian, în calitate de asociat, administrator şi împuternicit pe conturile bancare ale mai multor societăţi comerciale fictive, au ridicat fără justificare economică suma totală de 2.688.616 lei şi au virat mai departe către S.C. LDC SUPERCHIM S.R.L suma de 24.327.000 lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 18.785.032 lei (echivalentul a 5.367.152 euro la un curs de mediu de 3,50 lei/euro) reprezentând accize şi T.V.A neplătite.

Inculpaţii Buşcu Marin şi Cincă Vasile Viorel au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru fapte similare (comunicat nr. 139/VIII/3 din 9 iunie 2009, afişat pe site-ul www.pna.ro).
În acel dosar, procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe bunurile imobile ale celor doi inculpaţi. Nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor Mihăilă Constantin, Pavel Cristian şi Costache Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Olt.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 mai 2014