increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 februarie 2014
Nr. 113/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 11/VIII/3 din 15 ianuarie 2014, referitor la cele două cauze în care CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, președinte al Consiliului Județean Constanța, este cercetat penal pentru infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 10 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Constanța al D.N.A. au pus în mișcare acțiunea penală împotriva inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel și au dispus, față de acesta, măsura controlului judiciar.
Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută Noul Cod de Procedură Penală, necesară în scopul împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală. Aceasta va înlocui măsura preventivă o obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile, dispusă anterior, în cursul lunii ianuarie 2014, conform prevederilor vechiului CPP și va intra in vigoare la expirarea acesteia.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție sau organul desemnat cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție;
d) să nu depășească granițele României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE