DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 februarie 2014
Nr. 95/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, la data de 31 ianuarie 2014, în stare de libertate, a inculpaților:

1.BOCĂNEANU EMANOIL CĂTĂLIN, la data faptelor prefect al județului Galați, în prezent director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni concurente:
- trafic de influenţă ( 3 acte materiale )
- şantaj
- delapidare
- participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial ( un act material )
- participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial ( două acte materiale )
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial ( 6 acte materiale )
- instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
- fals în declaraţii;
- instigare la fals intelectual;

2. TOPALĂ BOGDAN - VALENTIN, la data faptelor consilier prefectural, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de:
- complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

3. BALABAN VASILE, fost inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de:
- cumpărare de influenţă;

4. COTAN CARMEN, jurist, în sarcina căreia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

5. BUDUR LAURENŢIU, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de:
- cumpărare de influenţă;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat amenințări și presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme a Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător) pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a inculpatei Cotan Carmen, o prietenă a soției inculpatului.
Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat președintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului.
În perioada decembrie 2012 – 2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei.
În aceeași perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că firma inculpatului Budur Laurențiu, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați. În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.
În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.
În cursul anului 2013, la solicitarea inculpatului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situații, pe lângă pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.
În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit pe lângă un ofițer superior din cadrul IPJ Galați, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancționat contravențional cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere.
În perioada octombrie – noiembrie 2013, dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţia şi poziţia pe care o deţine, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi, sens în care a întocmit chiar o adresă din partea Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate. Aceste materiale erau necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale.
Tot în această perioadă, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a impus martorei denunţătoare, ca pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale care dorea să susţină examenul de admitere în magistratură.
În perioada de timp în care a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, respectiv 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a determinat o persoană să-i monteze pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 lei, care fuseseră achiziţionate de către Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi.
În aceeași perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi, nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională.
În perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, după numirea sa în funcția de prefect, a folosit în mod excesiv şi abuziv 4 cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de internet (despre care cunoştea că aparțin Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi) chiar şi după plecarea sa.
Mai mult a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care inculpatul Topală Bogdan astfel de servicii.
La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului.
În rechizitoriu s-a mai reținut că inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii.
Mai mult, acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma totală de 50.000 euro, fără a reieşi concret provenienţa acestei sume.

Față de inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin instanţa a dispus, la propunerea procurorilor, arestarea preventivă în perioada 15 noiembrie – 6 decembrie 2013, iar ulterior a fost luată, faţă de acesta, măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Față de învinuitul Chirnoagă Tudorel procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea, față de acesta, a unei amenzi administrative de 1.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 iunie 2018