DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

63/VIII/3/14 mai 2006

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Biroului Teritorial Satu Mare în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie (M.A.I) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor :

- ŢICU CONSTANTIN, comisar de poliţie de frontieră în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual şi complicitate la dare de mită;

- RACOLŢA VASILE şi FULEP NICOLAE, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual şi dare de mită;

Din probele administrate în cauză a reieşit că în perioada ianuarie – februarie 2005, inculpatul Ţicu Constantin, împreună cu inculpaţii Racolţa Vasile şi Fulep Nicolae, au solicitat unui agent din cadrul IJPF Satu Mare să aplice, în fals, o ştampilă de intrare în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, într-un paşaport eliberat de autorităţile chineze. Ştampila aplicată atesta o situaţie fictivă în ceea ce priveşte condiţiile de legalitate în care se afla posesorul paşaportului respectiv. În schimb, agentului de poliţie i s-a oferit şi i s-a dat suma de 200 euro. Cei trei inculpaţi i-au mai promis acestuia că îi vor da aceeaşi sumă pentru fiecare din cele 1.500 de paşapoarte chinezeşti care urmau să fie aduse de către inculpaţi, pentru a fi aplicate alte ştampile de intrare în ţară, în fals.

De precizat că resortisanţii chinezi, rezidenţi în Regiunea Autonomă Hong-Kong, spre deosebire de ceilalţi cetăţeni chinezi, nu au nevoie de vize de intrare în România, astfel că, după intrarea în ţară, aceştia au dreptul să rămână 90 de zile. Este posibil ca anumiţi cetăţeni chinezi, aflaţi ilegal în România (pentru că depăşiseră termenul de 90 de zile), să fi obţinut paşapoarte noi şi astfel, să aibă nevoie de o ştampilă în paşaport de intrare în ţară şi de înregistrare în baza de date a poliţiei de frontieră, pentru a-şi putea justifica prezenţa în România şi a o putea părăsi legal.

În cauză există indicii privind existenţa unei filiere interesate în coruperea funcţionarilor poliţiei din punctele de frontieră, pentru aplicarea în fals a ştampilelor de trafic în paşapoarte chinezeşti. Astfel, s-a dispus disjungerea cauzei faţă de Ţicu Constantin sub aspectul săvârşiri infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă şi faţă de alte persoane care ar fi aplicat ştampile în alte paşapoarte chinezeşti, în schimbul unor sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 mai 2011