DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală pronunțată la data de 6 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul NĂSTASE ADRIAN, fost prim ministru al Guvernului României, fost președinte al Camerei Deputaților, la pedeapsa de 4 ani închisoare și interzicerea următoarelor drepturi pe perioada executării pedepsei principale și timp de 5 ani după executarea pedepsei: de a fi ales în autoritățile de publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și a infracțiunii de șantaj.
Condamnă pe inculpata NĂSTASE DANIELA, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea următoarelor drepturi timp de 4 ani după executarea pedepsei principale: de a fi aleasă în autoritățile de publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false în formă continuată.
Condamnă pe inculpata JIANU IRINA PAULA, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții, la pedeapsa de 4 ani închisoare și interzicerea următoarelor drepturi pe perioada executării pedepsei principale și timp de 5 ani după executarea pedepsei: de a fi aleasă în autoritățile de publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la legea contabilității în formă continuată.
Instanța a dispus confiscarea de la inculpații NĂSTASE ADRIAN și NĂSTASE DANIELA, în părți egale, a sumei de 1.824.303, 72 RON și de la inculpata JIANU IRINA PAULA, a sumelor de 80.489 USD si 5.000 euro, în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății.
Obligă fiecare inculpat la plata sumei de câte 20.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de soluționarea fondului cauzei.
De asemenea, obligă pe recurenții inculpați NĂSTASE ADRIAN și NĂSTASE DANIELA la câte 1.100 lei cheltuieli judiciare către stat, iar pe recurenta parte civilă, S.C. CONIMPULS S.A. Bacău, la 500 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpatul a fost trimis în judecată de către DNA la data de 05.05.2010, vezi comunicatul nr. 151/VIII/3 din 05 mai 2010.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 05 mai 2010