DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 33/VIII/3/28 februarie 2006

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor:

- DINCULEASA NICULAE – şef de serviciu în cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite ca urmare a îndeplinirii unor însărcinări incompatibile cu funcţia de supraveghere şi control a agenţilor economici:

- PAP SANDOR ISTVAN – administrator la SC STEEL PETROL SRL Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani;

- MUDURA GHEORGHE – administrator la SC CĂLUGĂRENI COM SRL Oradea şi SC EUROMASTER SRL Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani;

- TELESCU GHEORGHE – administrator la SC CAMELEON SRL Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;

- GAVRILUŢ TUDOR – administrator la SC EUROBILD TRADE SRL Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi declaraţii inexacte la Registrul Comerţului;

- AL KASSAS ABDUL AZIZ – administrator la SC AZIZA IMPEX SRL Cluj-Napoca, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Din probele administrate la dosar anchetatorii au stabilit că, în perioada 2001-2002, inculpatul DINCULEASA NICULAE, şef de serviciu în cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor a primit suma de 25 de milioane de lei , în trei tranşe, de la administratorul SC STEEL PETROL SRL Oradea, inculpatul PAP SANDOR ISTVAN, în schimbul eliberării unor autorizaţii de achiziţionare şi valorificare de fier vechi pentru unele firme care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.

În perioada ianuarie 2001 – mai 2003, inculpatul DINCULEASA NICULAE, care avea ca sarcină supravegherea şi controlul agenţilor economici privaţi ce activau în domeniul deşeurilor reciclabile, la solicitarea inculpatului PAP SANDOR ISTVAN, s-a implicat în obţinerea de licenţe de export în numele SC STEEL PETROL SRL şi SC MAIOLINO IMPEX SRL Oradea, în schimbul primirii sumei de 423,6 milioane lei ca folos necuvenit.

Inculpatul PAP SANDOR ISTVAN şi complicii săi au întocmit documente false prin care au atestat în mod nereal achiziţii de deşeuri metalice de la diferite societăţi din care unele de tip fantomă, înregistrarea acestor operaţiuni în contabilitatea SC STEEL PETROL SRL Oradea având drept rezultat sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat în sumă de cca. 68 miliarde lei (aprox. 2,2 milioane USD).

Mai mult, în perioada 2000-2002, prin prezentarea ca adevărate în faţa organelor fiscale a unor documente contabile ce atestau operaţiuni comerciale nereale, au fost obţinute în numele SC STEEL PETROL SRL Oradea rambursări şi compensări de TVA în valoare de peste 29,2 miliarde lei (aprox. un milion USD), sumă cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

Pentru a ascunde originea ilicită a sumelor primite cu titlu de rambursare TVA, inculpaţii PAP SANDOR ISTVAN şi MUDURA GHEORGHE, au efectuat viramente succesive prin mai multe conturi bancare ale societăţilor comerciale pe care le administrau, iar în final şi-au însuşit sumele de bani.

Faţă de inculpaţii PAP SANDOR ISTVAN, MUDURA GHEORGHE şi TELESCU GHEORGHE s-au dispus măsuri private de libertate revocate ulterior de instanţă.

Există suspiciuni cu privire la săvârşirea de către inculpatul MUDURA GHEORGHE a unor infracţiuni de corupţie, astfel că s-a dispus disjungerea prezentei cauze şi pentru verificarea acestor aspecte.

La soluţionarea cauzei şi-au adus contribuţia şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 aprilie 2013