DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 noiembrie 2013
Nr. 999/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpați:
MIHĂILĂ IOAN, membru în Consiliul de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,
BRĂDEAN EUGEN, membru în Directoratul S.C. Hidroelectrica S.A și coordonator al Direcției de Marketing Furnizare, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și complicitate dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din același consiliu (denunțător în cauză), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de 4 ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societății comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj. Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societății Hidroelectrica.
Promisiunea de dare de mită a fost făcută cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A și coordonator al Direcției de Marketing Furnizare din cadrul aceleiași companii.
Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.
Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.

La data de 24 octombrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 ianuarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2015