DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr.3326 din 30.10.2013, Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală
a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpata BUJENIȚĂ GENOVICA, persoană fără calitate specială, la pedeapsa închisorii de 10 ani pentru infracțiunea de înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 5 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PROSIE ADRIAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa închisorii de 3 ani și 4 luni cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe grave. instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul DAMIAN CIPRIAN – MIHAI, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani și 4 luni cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PÎRÎIAC ALEXANDRU, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani și 4 luni sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe grave.
Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul DAMIAN VASILE, persoană fără calitate specială, la pedeapsa 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată pe durata unui termen de încercare de 3 ani.

Condamnă pe inculpata NEGOIȚĂ CARMEN-MIHAELA, director Banca Transilvania – Sucursala Bacău, la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave în formă continuată. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 5 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul STANCIU CIPRIAN, șef serviciu credite – Banca Transilvania Bacău, la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 3 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul CIOINEA TIMONA, șef contabil în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa principală de 2 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpata MOROCA IOANA-SIMONA, consilier juridic în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 2 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PRICOPOAEA GEORGETA, moderator credite în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 2 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpata HERMEZIU CRISTINA-ADRIANA, moderator credite în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracțiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave.

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților: NEGOIȚĂ CARMEN-MIHAELA, CIOINEA TIMONA, STANCIU CIPRIAN, MOROCA IOANA-SIMONA ȘI PRICOPOAEA GEORGETA pentru săvârșirea infracțiunii continuate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece s-a împlinit termenul de prescripție specială al răspunderii penale.
Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților BUJENITA GENOVICA, BUJENITA VIOREL, PROSIE ADRIAN, DAMIAN VASILE, DAMIAN CIPRIAN MIHAI, LUPUSELLA (FOSTA RAU) MIHAELA, VRÎNCEANU GETA, BUFNILA CORNELIU SI PÂRÂIAC ALEXANDRU, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de a prezenta, cu rea-credință, acționarilor/asociaților o situație financiară inexactă sau cu date inexacte asupra condițiilor economice ale societății, în vederea ascunderii situației ei reale, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale. Totodată instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Stanciu Ciprian, Pricopoaea Georgeta și Hermeziu Cristina Adriana cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de prezentare, cu rea-credință, acționarilor/asociaților o situație financiară inexactă sau cu date inexacte asupra condițiilor economice ale societății, în vederea ascunderii situației ei reale, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.

Obligă inculpații la plata despăgubirilor civile către partea civilă Banca Transilvania Cluj - Napoca, Sucursala Bacău, după cum urmează:
1. inculpații: Bujeniță Genovica, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona și Pricopoaea Georgeta, în solidar, suma de 234.585,42 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
2. inculpații: Bujeniță Genovica, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona și Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 428.888, 68 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012, din care în solidar și cu inculpatul Damina Ciprina Mihai suma de 9.000 lei;
3. inculpații: Bujeniță Genovica, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona și Hermeziu Cristina Adriana, în solidar, la plata sumei de 202,157, 84 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
4. inculpații: Bujeniță Genovica, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona și Pricopaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 63.912,56 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
5. inculpații: Bujeniță Genovica, Damian Ciprian Mihai, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona și Moroca Ioana-Simona, în solidar, la plata sumei de 168.788,91 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
6. inculpații: Bujeniță Genovica, Pîrîiac Alexandru, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona și Hermeziu Cristina -Adriana, în solidar, la plata sumei de 93.390,05 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
7. inculpații: Bujeniță Genovica, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona și Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 411.835,28 lei, din care în solidar și cu inculpatul Damian Ciprian Mihai, suma de 1.500 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii până la data de 25.05.2012; 8. inculpații: Bujeniță Genovica, Damian Vasile, Negoiță Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona și Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 408.567,84 lei, debit calculat cu dobânzile legale și celelalte accesorii.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către PNA la data de 01.10.2012, a se vedea comunicat nr. 152/C/01 octombrie 2002.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 01 octombrie 2002