DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 noiembrie 2013
Nr. 977/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GRIGORE MIHAI ALEXANDRU, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de înșelăciune

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2007 - iunie 2008, inculpatul Grigore Mihai Alexandru, folosindu-se de contracte false ori simulate a indus sau, după caz, a menținut în eroare pe reprezentanții Volksbank cu privire la sursele sale de venit, determinându-i să încheie trei convenții de credit ce au avut drept consecință producerea unui prejudiciu de 600.000 de euro, 2.200.000 CHF și, respectiv, 963.750 de euro.
Astfel, pentru a justifica presupusele sale surse de venit, în toamna anului 2007, inculpatul a invocat trei contracte de închiriere simulate, din care două semnate cu o societate comercială și unul cu o persoană fizică (concubina sa) și, de asemenea, a invocat un contract de închiriere fals, pretins a fi semnat de un avocat. Din cele patru contracte de închiriere a unor apartamente în capitală reieșea că Grigore Mihai Alexandru obținea venituri lunare de 13.700 de euro, ceea ce a determinat banca să încheie, în luna noiembrie 2007, o convenție de credit în urma căreia inculpatul a beneficiat de suma de 600.000 de euro.
Persoanele fizice sau juridice care au încheiat contractele de închiriere simulate nu-și puteau permite a plăti cuantumul chiriei. Contractele simulate nu au fost niciodată puse în executare.
La data de 21 ianuarie 2008, Grigore Mihai Alexandru a adresat o nouă cerere de credit pentru persoane fizice „Optimus” (pentru nevoi personale), suma solicitată fiind de 4.060.000 CHF.
În cerere erau menționate veniturile încasate sau care urmau a fi încasate de solicitant, în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, respectiv 86.000 de euro, lunar.
La data de 3 martie 2008, între reprezentanții Volksbank și Grigore Mihai Alexandru a fost semnat un alt contract de credit prin care i se acorda acestuia din urmă suma de 2.200.000 CHF.
La aprobarea acordării creditului, Volksbank a avut în vedere o creanță invocată de Grigore Mihai Alexandru, ca sursă de venit, creanță care i-a fost cesionată de tatăl său. Creanța cesionată reprezenta o presupusă chirie lunară de 86.000 de euro, care însă provenea dintr-un contract de închiriere fals a unui teren intravilan, pretins a fi semnat în 2007, de un cetățean străin.
La data de 4 martie 2008, Grigore Mihai Alexandru a solicitat Volksbank acordarea unui al treilea credit de 2.000.000 euro. Lui Grigore Mihai Alexandru i s-a pus la dispoziție suma de 963.750 euro, ca urmare a semnării cu reprezentanții Volksbank a unei a treia convenții de credit.

La aprobarea semnării acestui contract de credit au fost avute în vedere veniturile care urmau a fi încasate de inculpat din contractele de închiriere deja amintite, precum și creanța cesionată lui Grigore Mihai Alexandru de către tatăl său.

Volksbank s-a constituit parte civilă pentru cele trei credite, cu sumele de:
- 2.428.014,12 CHF;
- 1.112.166,75 euro;
- 685.770,54 euro;
Valoarea actuală a bunurilor imobile ipotecate nu permite acoperirea integrală a prejudiciului. Inculpatul și-a înstrăinat, real sau prin simulație, bunurile deținute.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

PLEȘA GHEORGHE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

NICA VASILE, primar al comunei Valea Danului, județul Argeș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 1 iunie 2007, inculpatul Pleșa Gheorghe, instigat fiind de către coinculpatul Nica Vasile, în calitate de primar, a solicitat sprijin financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Argeș pentru o suprafață de 465,46 ha, declarând în mod nereal că este utilizatorul acelei suprafețe de teren. Ulterior, la data de 29 noiembrie 2007, pentru dovedirea dreptului de folosință, inculpatul Pleșa Gheorghe a depus la aceeași unitate un contract de arendare care atesta, în mod fictiv, că suprafața de pășune fusese arendată de la Consiliul local Valea Danului. În realitate, contractul de arendare este nul de drept, în lipsa unei hotărâri a consiliului local. La data de 30 noiembrie 2007, același inculpat a formulat declarații necorespunzătoare adevărului că este utilizatorul terenului pentru care a făcut cererea, obținând pe nedrept suma de 76.751,81 lei ce provine de la Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură - Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 76.751,81 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului penal asupra bunurilor, mobile și imobile, aparținând inculpaților Nica Vasile și Pleșa Gheorghe până la concurența sumei de 76.751,81 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeș.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PARANȚUCĂ ALEXANDRU, reprezentant legal al Asociației NeXt and Co., cu sediul în Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La datele de 24, 27 și 28 august și 3 septembrie 2012, inculpatul Paranțucă Alexandru, în calitate de președinte al Asociației NeXT and CO., a retras din contul bancar al asociației și a utilizat în alte scopuri suma de 7.982,56 euro primită de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale, agenție care implementează în România programul „Tineret în acțiune” în numele Comisiei Europene. Banii au fost primiți cu titlu de avans în baza unui contract în vederea derulării proiectului denumit „Creating Networks through the Environment Evaluation Meeting Romania 2012”, având ca beneficiar asociația NeXT and CO cu sediul în mun. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea, în calitate de organizator.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 7.982,56 euro la care se adaugă dobânda contractuală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

GROAPĂ EUGEN, asociat unic și administrator al SC CHIM GROUP SRL Moinești, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în următoarele modalități: omisiunea evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate; evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive; sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
ȚUVEC LUCIAN ȘTEFAN, asociat unic și administrator al SC PETRO-MET INVEST SRL Miercurea Ciuc, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și
persoana juridică SC CHIM GROUP BACĂU FILIALA TG. NEAMȚ SRL, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
Inculpatul GROAPĂ EUGEN, în calitate de asociat unic și administrator al SC CHIM GROUP SRL Moinești, a urmărit sustragerea de la efectuarea verificărilor financiar fiscale prin declararea fictivă (inexactă) a sediului, a omis evidențierea în actele contabile ale societății a operațiunilor comerciale derulate în perioada 1 aprilie 2008 – 9 februarie 2009. În acest fel a fost creat un prejudiciu la bugetul de stat de 7.778.233 lei (reprezentând 4.220.405 lei - TVA și 3.557.828 lei - impozit pe profit).
În perioada aprilie 2008 – februarie 2009, același inculpat a evidențiat în actele contabile operațiuni nereale, respectiv achiziții de bunuri și prestări servicii care au generat debite față de bugetul de stat în cuantum de 9.667.123 lei (4.430.972 lei – impozit pe profit și 5.236.151 lei – TVA).

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpatului Groapă Eugen în dauna bugetului de stat este în cuantum de 17.445.356 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

În aceeași cauză, a rezultat că inculpatul ȚUVEC LUCIAN ȘTEFAN, în calitate de asociat unic și administrator al SC PETRO-MET INVEST SRL Miercurea Ciuc, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, a emis un număr de 237 facturi fiscale fictive către SC CHIM GROUP Bacău Filiala Tg. Neamț SRL în valoare de 32.767.139,29 lei, ajutându-l pe Groapă Eugen, administratorul acesteia, să înregistreze în evidențele contabile ale societății cheltuieli nereale în sumă de 27.469.937 lei. Consecința activităților sus menționate a fost diminuarea obligațiilor fiscale datorate de SC CHIM GROUP Bacău Filiala Tg. Neamț SRL bugetului de stat cu 9.667.123 lei (4.430.972 lei – impozit pe profit și 5.236.151 lei – TVA).
Răspunderea penală a SC CHIM GROUP Bacău Filiala Tg. Neamț SRL este atrasă de aceea că, prin reprezentantul său legal Groapă Eugen, a evidențiat în actele contabile operațiuni nereale, respectiv achiziții de bunuri și prestări servicii, care au generat debite față de bugetul de stat în cuantum de 9.667.123 lei din care 4.430.972 lei - impozit pe profit și 5.236.151 lei - TVA (plus accesorii, în total 12.182.937 lei). Suma reprezintă o parte a prejudiciului total reținut ca urmare a activității celor doi inculpați.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bacău.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
CURT MARIA (FOSTĂ BAIRAM), fost asociat unic și administrator al S.C. Aura Impex S.R.L. (în prezent s.c. Aura Impex Business S.R.L.) și
CURT MIRCEA, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată, în modalitatea omisiunii evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate și
persoana juridică S.C. AURA IMPEX BUSINESS S.R.L. (FOSTĂ S.C. AURA IMPEX S.R.L.), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – decembrie 2008, inculpații CURT (BAIRAM) MARIA și CURT MIRCEA au controlat întreaga activitate comercială a societății comerciale AURA IMPEX S.R.L. Bolintin Vale, de la înființare până la cesiunea părților sociale. CURT MIRCEA a acționat ca un administrator de fapt al societății, îndeplinind în concret aceleași atribuții pe care le avea soția sa, CURT (BAIRAM) MARIA, în calitate de administrator de drept. În acest sens, Curt Mircea semna, în locul soției sale, contracte comerciale, facturi, avize de însoțire a mărfii etc. În perioada menționată cei doi inculpați cu retras în numerar, sumele de bani încasate de la partenerii de afaceri, pe baza unor justificări fictive, respectiv „plăți persoane fizice”. De asemenea, inculpații au omis să evidențieze în actele contabile și în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate de societate, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat în urma activităților desfășurate de inculpați este de 4.362.332,80 lei (3.495.721,30 lei impozit pe profit și 866.611,50 lei -TVA).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Giurgiu.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 octombrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 decembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 martie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 mai 2017