DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 septembrie 2013
Nr. 825/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
MARIAN SERGIU, subprefect al Județului Vaslui și vicepreședinte al Comisiei județene de fond funciar Vaslui, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
CUPȘAN CĂTĂLIN-VASILE, secretar al Instituției Prefectului județului Vaslui și secretar al Comisiei județene de fond funciar Vaslui, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
LUCA GABRIELA (fostă STAN), membru al Comisiei județene de fond funciar Vaslui, în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial,
MARIAN VASILE-MARIUS (fratele lui Marian Sergiu), administrator al SC „COMERCIAL MARIAN” SRL HUȘI în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
SC „COMERCIAL MARIAN” SRL HUȘI, județul Vaslui, persoană juridică în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În baza Legii 1/2000, două persoane, moștenitoarele unui moșier, fost proprietar de mari suprafețe de teren, au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru câte 40 ha teren situate pe raza comunelor Alexandru Vlahuță și Bogdana din județul Vaslui, la care erau îndreptățite de lege. Cererile le-au fost însă respinse de comisiile locale de fond funciar pe considerentul că vechile amplasamente au fost atribuite altor persoane, ambele fiind trecute pe o listă pentru despăgubiri, fără a li se oferi un alt amplasament situat în aceeași localitate sau într-o localitate învecinată.
În cursul anului 2007, inculpatul Marian Sergiu, în calitate de subprefect al județului Vaslui și de vicepreședinte al Comisiei județene de fond funciar Vaslui, a inițiat și a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără știrea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri și înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, județul Vaslui.
În urma demersurilor sale, subprefectul Marian Sergiu i-a facilitat fratelui său, Marian Vasile-Marius, achiziția terenurilor în cauză la prețuri derizorii.
Subprefectul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpații Cupșan Cătălin-Vasile, secretar al Instituției Prefectului județului Vaslui și secretar al Comisiei județene de fond funciar Vaslui și de Luca Gabriela, membru al Comisiei județene de fond funciar Vaslui care, în demersurile lor, și-au încălcat atât atribuțiile de serviciu, cât și dispozițiile normative ce reglementează domeniul fondului funciar.
Concret, inculpații Marian Sergiu și Cupșan Cătălin-Vasile, în calitate de vicepreședinte, respectiv secretar al comisiei județene de fond funciar Vaslui, au aprobat și i-au determinat pe ceilalți membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar Bogdana și Alexandru Vlahuță, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri și să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenției Domeniilor Statului. Această operațiune avea ca scop creșterea valorii de piață a terenurilor în cauză fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale in materia reconstituirii drepturilor de proprietate.
Inculpata Luca Gabriela i-a sprijinit pe Marian Sergiu și Cupșan Cătălin-Vasile în a-i determina pe ceilalți membri ai Comisiei județene de fond funciar Vaslui să aprobe propunerile descrise mai sus, legate de cererile de atribuire a terenurilor. De asemenea, a contribuit astfel încât Comisia de fond funciar din comuna Bogdana să formuleze una dintre propunerile descrise mai sus.
După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moștenitoare), inculpatul Marian Vasile-Marius a ridicat personal de la sediul Primăriei FALCIU titlurile de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor) după care a luat legătura cu cele două moștenitoare, condiționându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafețe contra sumei de câte 80.000 lei. Fiind persoane în vârstă și fără speranța unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul roman, cele două moștenitoare au acceptat propunerea și au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeași zi cu emiterea titlului de proprietate). Ca urmare, terenurile au intrat în proprietatea SC „COMERCIAL MARIAN” SRL HUȘI, JUDEȚUL VASLUI, al cărei administrator este inculpatul Marian Vasile-Marius.
În modalitatea descrisă mai sus, Statul Roman (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul A.D.S.) a fost prejudiciat cu suma de 150.040 lei (diferența dintre valorile de piață ale vechilor și respectiv, noilor amplasamente ale terenurilor) iar pe de altă parte SC „COMERCIAL MARIAN” SRL HUȘI a obținut un folos în valoare de 67.920 lei prin achiziția terenurilor în cauză la un preț inferior celor de piață al acestora. Valoarea de achiziție a fost de 2.000 lei/ha, în timp ce valoarea de piață a terenurilor, la acea dată, a fost stabilită la 2.777 lei/ha, respectiv, 2.921 lei/ha.
Agenția Domeniilor Statului și-a manifestat opțiunea de a se constitui parte civilă în cauză fără a indica explicit cuantumul prejudiciului suferit.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acestora SC „COMERCIAL MARIAN” SRL HUȘI, JUDEȚUL VASLUI.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vaslui.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 octombrie 2018