DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 833 din 29 aprilie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului CĂŞUNEANU ADRIAN, comisar regional al Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Regional Suceava, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Instanţa a interzis inculpatului Căşuneanu Adrian, timp de 4 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului OPRESCU VALERIU CORNEL, preşedintele Comisiei de negociere din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Regional Suceava, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual şi uz de fals.
Condamnarea inculpaţilor OLARU FLORIN COSTICĂ şi PĂDURE PAVEL la pedepse de câte 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare condiţionată fiecare, pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Admite, în parte, acţiunea civilă promovată de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi obligă în solidar pe toţi cei patru inculpaţi la plata sumei de 397.430 lei, cu dobânda legală de la data comiterii faptelor şi până la data achitării prejudiciului, către partea civilă, reprezentând daune materiale.
Obligă pe toţi cei patru inculpaţi la plata a câte 8.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti la data de 15 octombrie 2008 (comunicatul nr. 267/VIII/3 din data de 20 octombrie 2008).



Actualizare (25.04.2018):
Prin decizia penală nr. 1869/A din 15.12.2016, Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de revizuenții Olaru Florin Costică și Pădure Pavel împotriva deciziei penale nr. 833/R/29.04.2013, pronunțată de Curtea de Apel București și a dispus rejudecarea numai sub aspectul soluțiilor dispuse față de condamnații Olaru Florin Costică și Pădure Pavel.
Prin decizia penală nr. 328/A din 09.03.2018, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților OLARU FLORIN COSTICĂ și PĂDURE PAVEL de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, reținută în sarcina lor, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 octombrie 2008