DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 mai 2013
Nr. 433/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

YUKSEK ŞAHIN, în stare de arest preventiv, cetăţean turc, asociat unic al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită şi
- instigare la infracţiunea de dare de mită,

BANI MUSTAFA AKRAM NASER ABDEL RAHMAN, cetăţean iordanian, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 19 aprilie 2013, la solicitarea inculpatului Yuksek Şahin, asociat unic al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L, inculpatul Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a oferit unui înalt funcționar din cadrul Agenției naționale de Administrare Fiscală – ANAF (denunțător în cauză), suma de 40.000 de euro pentru ca acesta să îşi exercita în mod abuziv atribuţiile de serviciu în dublu scop: să declanşeze o acţiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin prin încheierea unui raport de inspecţie fiscală care să conţină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale.
În principal, prin respectivul raport de inspecţie fiscală, funcţionarii ANAF stabiliseră că S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L ar datora bugetului de stat suma de 32.486.352 lei, procedura de inspecţie în acest caz nefiind, la acel moment, finalizată.
Având în vedere că funcționarul a refuzat oferta, inculpatul Yuksek Șahin a revenit, în aceeași zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiași înalt funcționar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societății SC YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT SRL.

La data de 20 aprilie 2013, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Yuksek Şahin pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 349/VIII/3 din data de 22 aprilie 2013).

Faţă de inculpatul Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Facem precizarea că Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 209/VIII/3 din data de 2 aprilie 2012 – cauza referitoare la Direcţia regională vamală Constanţa).

În cauză, procurorii au colaborat cu ofițeri specializați în culegerea de informații.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 mai 2014