DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 mai 2013
Nr. 425/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

PASCU MIHAI-CLAUDIU, avocat în cadrul Baroul Dolj, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- trafic de influență,
- complicitate la infracțiunea de luare de mită,

CĂLE RELU, ofițer de poliție judiciară, cu gradul profesional de subcomisar, în cadrul I.P.J. Dolj - Poliția municipiului Craiova –Biroul Investigații Criminale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- luare de mită și
- instigare la infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 – 16 aprilie 2013, inculpatul Pascu Mihai Claudiu, avocat în cadrul Baroului Dolj, a pretins de la trei denunțători suma de 15.000 lei lăsând să se creadă că are influență asupra procurorului de caz și a polițiștilor care aveau atribuții în cercetarea penală, în dosarul penal în care cei trei erau cercetați pentru infracțiunea de viol, pentru a-i determina pe aceștia că nu propună luarea unei măsuri privative de libertate (reținere sau arestare) față de clienții săi și pentru a adopta, în final, o soluție favorabilă acestora.
Unul dintre polițiștii implicați în instrumentarea acelui dosar penal era inculpatul Căle Relu, ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Craiova – Biroul Investigații Criminale, care l-a determinat pe Pascu Mihai Claudiu să accepte să fie apărător ales al celor trei denunțători. De asemenea, prin intermediul inculpatului Pascu Mihai Claudiu, Căle Relu a pretins de la denunțători suma de 1.000 de euro pentru a nu își îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât denunțătorii să nu fie reținuți, arestați și să beneficieze de o soluția favorabilă. Suma de 1.000 de euro a fost inclusă în totalul banilor pretinși de către Pascu Mihai Claudiu de la denunțători.

Din suma pretinsă, în data de 16 aprilie 2013, Pascu Mihai Claudiu a primit, în două tranșe a câte 5.000 lei, suma totală de 10.000 lei, din care a remis inculpatului Căle Relu suma de 1.000 de euro.
Cu ocazia primirii de către Pascu Mihai Claudiu a celei de-a doua tranșe, în cuantum de 5.000 lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La data de 17 aprilie 2013, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Pascu Mihai Claudiu și Căle Relu (comunicatul nr. 341/VIII/3 din 17 aprilie 2013).

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul M.A.I – Direcția Generală Anticorupție și al instituțiilor specializate în culegerea de informații.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iunie 2014