DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 477 /  30  septembrie 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

            Procurorii Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de crimă organizată şi corupţie din Secţia a II-a din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus astăzi, 30 septembrie 2004, reţinerea pentru 24 de ore faţă de MOISE FLUERAŞ, comisar şef al Gărzii Financiare Harghita – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosirea de informaţii deţinute în virtutea funcţiei, ambele în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, toate în formă continuată şi aflate în concurs real.

            În fapt, din ansamblul probelor administrate până în prezent, rezultă că inculpatul MOISE FLUERAŞ ar fi  primit direct sau indirect, de la învinuitul Csibi Istvan, cu titlu de mită bani şi bunuri (printre care un teren aflat într-o zonă rezidenţială a Municipiului Miercurea Ciuc; un autoturism de lux marca Mercedes Vito şi un Snowmobile) în cuantum total de cca. 50.000 euro.

            Astfel, în perioada 1999-2003, MOISE FLUERAŞ, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare Harghita l-ar fi sprijinit pe învinuitul  Csibi Istvan să obţină venituri ilicite, de aproape 300 miliarde lei, prin fraudarea bugetului de stat. Inculpatul ar fi furnizat afaceristului, în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege, o serie de informaţii în legătură cu eventuale controale ale instituţiilor abilitate la societăţile comerciale patronate sau administrate de acesta, iar uneori chiar a interzis angajaţilor din subordine să verifice firmele respective.

            Există indicii certe că inculpatul l-a consiliat şi chiar i-a asigurat protecţia afaceristului Csibi Istvan în schimbul primirii   sumelor  de bani şi bunurilor.

            De altfel, procurorii deţin probe că MOISE FLUERAŞ ar fi primit lunar sume de bani (între 5 -6 milioane lei) de la Csibi Istvan, semnând inclusiv aşa numite”ştate de plată” ale omului de afaceri.

            Precizăm că inculpatul va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

            Reamintim că, la data de 15 septembrie 2004, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea  şi  faţă de GOGU ŞTEFAN – comisar şef adjunct al Gărzii Financiare Harghita – pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosirea de informaţii deţinute în virtutea funcţiei, ambele în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, toate în formă continuată şi în aflate concurs real, iar instanţa de judecată –Tribunalul  Bucureşti - a dispus arestarea  preventivă  a acestuia pentru 29 zile.

            Cercetările continuă.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 26 martie 2010