DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 469 /  28  septembrie 2004

                       

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

            Urmare solicitărilor formulate de mai mulţi reprezentanţi ai mass-media, Biroul pentru relaţii cu presa aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

            Procurorii Biroului de macro-criminalitate economico-financiară din cadrul Secţiei a II-a a Parchetului Naţional Anticorupţie au în lucru un dosar penal privind pe  STAICU DINEL, om de afaceri din Craiova, şi mai mulţi funcţionari bancari din cadrul unor sucursale judeţene ale Băncii Internaţionale a Religiilor (aflată în lichidare), în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi neurmărirea destinaţiei acestora, conform normelor bancare.

            În fapt, în perioada 1999-2000, Banca Internaţională a Religiilor a cesionat creanţe decurgând din contracte de împrumut unui număr de 11 societăţi comerciale, toate aflate sub controlul lui STAICU DINEL, în cuantum de 106,7 miliarde lei. De precizat, că în cele mai multe cazuri, în contractele intervenite între acesta şi reprezentanţii bancari nu se făceau nici un fel de referiri la preţul cesiunii, la modalitatea şi termenul de plată.

            Anchetatorii au elemente că Staicu Dinel a solicitat şi obţinut, în perioada de referinţă, nouă credite, din care nu a rambursat decât sume infime, creând Băncii Internaţionale a Religiilor un prejudiciu evaluat, la sfârşitul lunii mai 2004, la aproape 273 miliarde lei.

            Din materialul probator rezultă şi faptul că o parte din împrumuturi a fost folosită pentru achitarea avansului cesiunilor de creanţă, deşi normele bancare interziceau acest lucru, pentru cumpărarea de acţiuni sau pentru achitarea unor rate scadente.

            În cele mai multe cazuri, însă,  în fişele de cont nu au fost specificate motivele plăţilor efectuate din credit şi nu au fost depuse la dosar ordinele de plată aferente, drept pentru care nu  s-au putut stabili scopurile în care au fost utilizate împrumuturile.

Mai mult, în unele cazuri, obţinerea creditelor s-a făcut prin depunerea aceloraşi garanţii, un exemplu constituindu-l folosirea unui imobil supraevaluat  pentru două împrumuturi succesive. 

            În cauză a fost constituită o echipă mixtă complexă, alcătuită din procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti financiari-bancari, şi s-au ridicat o serie de înscrisuri pe baza cărora s-a întocmit un raport preliminar privind aspectele sus-menţionate.

            De asemenea, procurorii anticorupţie au solicitat Autorităţii Naţionale de Control efectuarea unor verificări, în condiţiile legii, ce urmează a fi avute în vedere la soluţionarea prezentei cauze.

            Întrucât în dosar s-a dispus începerea urmăririi penale, procurorii l-au citat la Parchetului Naţional Anticorupţie pe numitul  STAICU DINEL, dar acesta nu s-a prezentat, anchetatorii urmând să ia măsurile legale ce se  impun.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 aprilie 2011
hotărâri definitive din 04 aprilie 2011