DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 463 /  21  septembrie 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

           

1. Procurorii Serviciului Teritorial Mureş al Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat rechizitoriile în două dosare penale vizând fapte de corupţie săvârşite de funcţionari publici şi au  dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv,  a inculpaţilor:

CIORTEA RADUşef serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, ambele aflate în concurs real şi în formă continuată.

BOILĂ ADRIAN IOANinspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Mureş – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, toate aflate în concurs real şi în formă continuată;

NEGREA VASILE EUGENfuncţionar public în cadrul DGFP Mureş – acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că, în calitate de funcţionari publici  cu atribuţii de control, cei trei  inculpaţi şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile în legătură cu verificările ce trebuia efectuate la unele societăţi comerciale din judeţ sau au folosit informaţiile de serviciu cu scopul de a obţine o serie de foloase necuvenite.

Astfel, inculpatul CIORTEA RADU – în calitate de şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş – a pretins şi primit, în cursul anului 2003, de la administratorul unor societăţi comerciale din judeţ bani şi bunuri în valoare totală de peste un miliard patru sute milioane lei pentru a-l favoriza pe acesta cu ocazia  controalelor fiscale şi pentru obţinerea ilegală  de rambursări TVA. De menţionat că în cuantumul sumei primite cu titlu de mită sunt incluse şi două autoturisme Volswagen Passat, fiecare de câte 15.500 euro. În scopul obţinerii foloaselor materiale necuvenite, inculpatul a furnizat persoanei-denunţător informaţii despre controalele fiscale ce urmau a fi făcute la societăţile sale, despre numele inspectorilor din cadrul DGFP Mureş care urmau să verifice activitatea acestor societăţi, indicându-i şi modalităţile prin care se putea sustrage de la constatarea unor fapte penale şi sugerându-i chiar distrugerea unor documente contabile.

Din probele administrate în cauză rezultă că, în acelaşi mod a procedat şi  inculpatul BOILĂ ADRIAN care a pretins şi primit, în mod repetat, tot în cursul anului trecut, şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, sume de bani şi foloase materiale – printre care şi un autoturism Volswagen Golf - de la administratorul unor societăţi comerciale pentru a-l favoriza pe acesta în obţinerea rambursărilor de TVA sau pentru a interveni, în acest sens, la colegii din Direcţia de Control Fiscal sau la şefii ierarhici din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Mureş. Anchetatorii au stabilit că  valoarea obiectelor infracţiunilor depăşeşte 560 de milioane lei.

De menţionat că inculpatul a încercat să influenţeze martorii şi să îi determine să nu declare adevărul în legătură cu provenienţa autoturismului primit cu titlu de mită.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul NEGREA VASILE EUGEN, procurorii au stabilit că acesta a pretins şi primit, tot în cursul anului 2003, un autoturism Opel Astra şi diverse sume de bani - în cuantum de 165 milioane lei - pentru a nu-şi îndeplini corespunzător sarcinile de serviciu  şi a-i favoriza pe administratorii de la două societăţi comerciale din judeţ la controalele efectuate în calitate de funcţionar public la Direcţia de resort din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Mureş.

Semnificativ este faptul că societăţile comerciale de la ai căror administratori au fost pretinse foloasele necuvenite şi sumele de bani respective au fost verificate cu multă superficialitate atât cu ocazia controalelor pe linia rambursărilor de TVA cât şi cu ocazia controalelor fiscale curente. În acest mod, o singură firmă a reuşit să obţină peste opt miliarde de lei cu titlu de rambursare TVA. Mai mult, anchetatorii au stabilit că aceste sume au fost solicitate în baza unor facturi fiscale fictive, de care inculpaţii aveau cunoştinţă.

În dosarul privindu-l pe inculpatul CIORTEA RADU, procurorii au dispus disjungerea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi luare de mită, existând indicii că în aceeaşi calitate  - de şef serviciu în cadrul DGFP Mureş – ar fi pretins în luna noiembrie 2000 suma de 1,5 miliarde lei, cu promisiunea că poate interveni la conducerea instituţiei în vederea obţinerii unei rambursări de TVA în valoare de aproape 6 miliarde lei, dând, totodată, îndrumări pentru constituirea societăţii comerciale solicitante şi pentru întocmirea actelor necesare. Pentru aceste fapte, cercetările continuă.

Dosarul cauzei se trimite spre competentă soluţionare la Tribunal Mureş.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 13 noiembrie 2008
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010