DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 martie 2013
Nr. 235/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

TĂGÎRŢĂ SORINA GABRIELA, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,
SALMAN GABRIEL, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,
AVRAM IONEL, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2012, inculpata Tăgârţă Sorina Gabriela a pretins suma de 30.000 euro de la trei denunţători lăsând să se înţeleagă că îşi va exercita influenţa şi va interveni pe lângă un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în scopul obţinerii unei condamnări la o pedeapsă redusă, cu suspendare, pentru toţi denunţătorii. Aceştia primiseră o condamnare la închisoare cu executare, această hotărâre nefiind definitivă.
În cursul lunii septembrie 2012 şi în data de 29 ianuarie 2013, inculpatul Salman Gabriel s-a prevalat de o pretinsă influenţă asupra judecătorilor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie şi a însoţit-o pe inculpata Tăgîrţă Sorina Gabriela la întâlnirile cu unul dintre denunţători, recomandându-se în mod fals drept „judecător” la Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie. Cu prilejul acestor întâlniri, inculpatul Salman Gabriel i-a spus denunţătorului că poate interveni pe lângă alţi judecători din cadrul Î.C.C.J. şi că îi poate determina să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorilor în schimbul sumei de 30.000 euro pentru denunţător şi de 50.000 de euro pentru toţi cei trei denunţători.
În demersul său, Tăgîrţă Sorina Gabriela a fost ajutată de inculpatul Avram Ionel care a contribuit la prezentarea, către denunţători, a inculpatului Salman Gabriel, ca fiind judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În data de 29 ianuarie 2013, inculpata Tăgârţă Sorina Gabriela a primit de la unul dintre denunţători suma de 15.000 euro, reprezentând o primă tranşă din banii pretinşi.
Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

La datele de 30 ianuarie 2013, 7 februarie 2013 şi 14 februarie 2013, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru 29 de zile fiecare, măsură care a fost prelungită de către aceeaşi instanţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 septembrie 2013