DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 726 din 28 februarie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatei NEGOIȚĂ CARMEN MIHAELA, director la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatei Negoiță Carmen Mihaela, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 5 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului STANCIU CIPRIAN, șef serviciu credite în cadrul aceleiași sucursale bancare, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatului Stanciu Ciprian, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 5 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatei MOROCA IOANA SIMONA, consilier juridic la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatei Moroca Ioana Simona, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului COLOS EDUARD, moderator credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatului Colos Eduard, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatei PRICOPOAEA GEORGETA, moderator credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatei Pricopoaea Georgeta, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatei HERMEZIU ADRIANA CRISTINA, moderator credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatei Hermeziu Adriana Cristina, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatei CIOINEA TIMONA, șef contabil la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpatei Cioinea Timona, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata la săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului MUNTEANU VASILE, șef Agenție Bacău a Societății de Asigurare și Reasigurare Transilvania SA Cluj, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată.
Instanța a interzis inculpatului Munteanu vasile, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata la săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului POPA DORINEL, administrator SC TANDEM ROAD SRL, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Instanța a interzis inculpatului Popa Dorinel, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 7 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii. De asemenea, instanța a aplicat inculpatului Popa Dorinel și pedeapsa complementară a degradării militare.

Condamnarea inculpatului BECA BENONI, administrator la SC AMAPOLLA PREST SRL, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Instanța a interzis inculpatului Beca Benoni, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 7 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii. De asemenea, instanța a aplicat inculpatului Beca Benoni și pedeapsa complementară a degradării militare.

Condamnarea inculpatei VASCAN MONICA DANIELA, contabil la SC AMAPOLLA PREST SRL, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Instanța a interzis inculpatei Vascan Monica Daniel, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 7 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului ADAM DORU CONSTANTIN la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Instanța a interzis inculpatului Adam Doru Constantin, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Instanța a interzis aceleași drepturi timp de 7 ani după executarea pedepsei principale și, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, i s-a interzis și dreptul de a o cupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților DORNEANU FLORIN LIVIU, administrator SC NEOMEDIAN SRL și RUSU PETRU MARCEL, administrator SC MONTVIN SRL, la pedepse de câte 3 ani și 4 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.
Instanța a interzis inculpaților Dorneanu Florin Liviu și Rusu Petru Marcel, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Pe lângă aceste drepturi, instanța a mai interzis ambilor inculpați, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, inclusiv dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților ROȘCA IOAN, ANGHEL IONEL MIREL, administrator la SC DRIAM COM SRL Bacău, PETRESCU CĂTĂLIN OVIDIU, ȘERBAN NICULINA, COSTACHE RENATO, CHIRILĂ CONSTANTIN, POPA IRINEL, GRIGORE GRIGORE GEORGEL, BERZUNȚANU CĂTĂLIN VIRGIL, administrator SC ARCOVIN SRL, ISTRATE VASILE la pedepse de câte 3 ani și 4 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpaților Roșca Ioan, Anghel Ionel Mirel, Petrescu Cătălin Ovidiu, Șerban Niculina, Costache Renato, Chirilă Constantin, Popa Irinel, Grigore Grigore Georgel, Berzunțanu Cătălin Virgil,Istrate Vasile , pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Pe lângă aceste drepturi, instanța a mai interzis tuturor inculpaților, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, inclusiv dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților CHELE DUMITRU, JUNCU MIHAI, SÂRBU GHEORGHE, ANDRECA MIHĂILĂ CĂTĂLINA FLORELA și POPESCU RAREȘ la pedepse de câte 3 ani și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 7 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpaților Chele Dumitru, Juncu Mihai, Sârbu Gheorghe, Andreca Mihăilă Cătălina Florela și Popescu Rareș, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit condamnații la săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților POLAC CODRIN CONSTANTIN și LĂSCAN ION DAN la pedepse de câte 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Instanța a interzis inculpaților Polac Codrin Constantin și Lăscan Ion Dan, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. De asemenea, instanța a mai interzis ambilor inculpați și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul la săvârșirea infracțiunii, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale.
Condamnarea inculpaților PETRESCU INGRID, COROI MIRCEA CONSTANTIN, JUNCU GABRIEL COSMIN, BECA ALINA – MIHAELA, MOCANU IONEL, MUSTAFHA KIFAN FARID, AMAR K. ALI, BERCARU GHEORGHE, BOINGEANU AUREL și ȘERBU ȘTEFAN la pedepse de câte 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
Instanța a interzis acestor inculpați, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul la săvârșirea infracțiunii.

Admite pretențiile civile formulate de partea civilă Banca Transilvania și obligă inculpații, în solidar, la plata sumelor si creanțelor datorate.
Constată recuperate, din 2004 până în prezent, sumele:
- 21.800 RON de către S.C. TANDEM ROAD
- 4.500 RON de către S.C. LIBRA IMPEX, prin administrator Vascan Monica
- 27.500 RON de către S.C. LUNATRA prin administrator Vascan Monica.
- 827.712 RON de către S.C. AMAPOLLA PREST S.R.L.
Constată achitate prejudiciile cauzate de către inculpatul Șerbu Ștefan și SC Hidrorep SRL precum și inculpatul Popescu Rareș și SC Otto Invest SRL și ,în consecință, înlătură obligarea acestora la plata despăgubirilor, în solidar cu inculpații Negoiță Carmen Mihaela, Stanciu Ciprian, Colos Eduard, Moroca Ioana Simona, Pricopoaea Georgeta, Cioinea Timona.
Înlătură obligarea apelantei parte responsabile civilmente SC Lunatra SRL de la plata sumei de 166.385,03 lei despăgubiri civile .
Înlătură mențiunile privind obligarea inculpatei Hermeziu Cristina la plata despăgubirilor în solidar cu inculpatul Adam Doru și SC Algotec Prod SRL și SC Pachiser Com SRL.
Constată integral acoperite prejudiciile cauzate de inculpații Grigore Grigore Georgel si Roșca Ioan.
Respinge ca tardivă cererea de constituire ca parte civilă cu titlu de daune morale de către partea civilă Banca Transilvania, împotriva foștilor salariați, inculpații: Negoiță Carmen, Moroca Iona Simona, Cioinea Timona, Munteanu Vasile, Hermeziu Cristina Adriana, Pricopoaea Georgeta, Colos Eduard și Stanciu Ciprian.

Dispune anularea tuturor documentațiilor depuse pentru întocmirea dosarelor de creditare.
Obligă pe fiecare inculpat la plata a câte 10.000 RON, cu excepția inculpaților: Beca Benoni- în solidar cu SC AMAPOLLA PREST SRL, Boingeanu Aurel- în solidar cu SC AVIVER SRL, Vascan Monica – în solidar cu SC LUNATRA SRL, Șerban Niculina-în solidar cu SC MARACUJA SRL prin lichidator Tabarcea Alexandru, Lascăn Ion Dan – în solidar cu SC BENCIP COM SRL SĂVINEȘTI, , Roșca Ioan-în solidar cu SC ROSSI-BAC SRL , Polac Codrin Constantin –în solidar cu SC SAGESTCOM SRL prin lichidator, Juncu Mihai și Sârbu Gheorghe – în solidar cu SC NOVIMAR IMPORT EXPORT SRL prin administrator, Șerbu Ștefan – în solidar cu SC HIDROREP SRL , Adam Doru Constantin – în solidar cu SC ALGOTEC PROD SRL și SC PACHISER COM SRL prin lichidator Cute Georgeta, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, sumă în care se includ.:45.000 RON cheltuielile judiciare efectuate la urmărirea penală, 112.000 RON onorariile expertizelor contabile efectuate la instanță și 2400 lei onorariile avocaților din oficiu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la data de 20 ianuarie 2003 (comunicatul nr. 152/C/02 octombrie 2002).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 01 octombrie 2002