DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 februarie 2013
Nr. 89/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

SAVA CONSTANTIN, administrator și responsabil legal al SC CARMAN SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunile de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave și
- înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave,

MIHĂESCU ȘTEFAN CRISTIAN, administrator al SC GEMA K & M GRUP SRL și împuternicit să reprezinte interesele societății RUDOLF KISSINGER GmbH din Germania, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave și
- complicitate la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 31 mai 2005, Agenția SAPARD (actuala Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit), în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu SC CARMAN SRL, firma inculpatului Sava Constantin, în calitate de beneficiar, un contract pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Special de Preaderare pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală SAPARD – România în scopul realizării proiectului intitulat „Înființare fabrică nouă procesare carne SC CARMAN SRL, Urziceni, jud. Ialomița”.
În cadrul acestui proiect, la data de 21 iulie 2005, inculpatul Sava Constantin, în calitate de reprezentant legal al beneficiarului proiectului, cu ocazia depunerii dosarului de achiziție prin care făcea dovada achiziționării utilajelor necesare pentru înființarea fabricii de procesare carne ce făcea obiectul finanțării, a prezentat Autorității Contractante mai multe documente false (oferte, proces verbal de licitație, etc.). Practic, la dosarul de achiziție au fost incluse două oferte falsificate în numele unor firme care, în realitate, nu au participat la licitație. Contractul de achiziție a fost atribuit societății RUDOLF KISSINGER Gmbh din Germania, reprezentată în România de firma inculpatului Mihăescu Ștefan Cristian SC GEMA K & M GRUP SRL.
De altfel, Mihăescu Ștefan Cristian este cel care i-a pus la dispoziție lui Sava Constantin documentele false care au fost prezentate Autorității Contractante.
Prin utilizarea documentelor false, SC CARMAN SRL a încasat pe nedrept suma totală de 1.417.147,54 lei, contribuție comunitară și buget național, echivalentul a aproximativ 398.075 euro.

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a constituit parte civilă cu suma de 3.502.478,66 lei, această sumă constituind valoarea totală a proiectului accesat.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând celor doi inculpați și părții responsabile civilmente SC CARMAN SRL.

Facem precizarea că, în cursul anului 2012, pentru fapte similare, inculpatul Mihăescu Ștefan Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în alte patru cauze penale (detalii în comunicatele 933/VIII/3 din 17 decembrie 2012, 611/VIII/3 din 10 august 2012 și 71/VIII/3 din 15 februarie 2012).

Dosarul a fost înaintat instanței spre judecare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 iunie 2016