DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 decembrie 2012
Nr. 933/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MIHĂESCU ŞTEFAN CRISTIAN, director în cadrul unui agent economic privat, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
- participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi
- participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 20 septembrie 2005, între Agenţia SAPARD (actuala Agenţie de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), în calitate de Autoritate Contractantă şi S.C. DIAVIST PRODUCT SRL comuna Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, în calitate de Beneficiar, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri SAPARD pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Investiţie nouă, fabrică de preparate din carne în comuna Măgureni, judeţul Prahova”.
După derularea procedurilor de achiziţii în cadrul acestui proiect, la data de 6 aprilie 2006, beneficiarul proiectului a încheiat cu o firmă germană, reprezentată în România de inculpatul Mihăescu Ştefan Cristian, un contract de vânzare cumpărare având ca obiect achiziţionarea de echipamente tehnologice pentru pregătire procesare şi procesare carne. Pentru atribuirea acestui contract, la licitaţie au mai depus oferte, pe lângă firma germană, o societatea comercială controlată de inculpat şi o altă societate comercială din Italia.
Pentru a putea controla câştigarea licitaţiei de către firma germană pe care o reprezenta, toate ofertele au fost puse la dispoziţia reprezentantului legal al societăţii beneficiare a fondurilor europene de către inculpatul Mihăescu Ştefan Cristian care cunoştea faptul că oferta firmei din Italia şi scrisoarea de intenţie din partea acesteia sunt documente fictive, întrucât respectiva societate nu a avut nicio legătură cu proiectul, iar reprezentanţii săi nu au recunoscut participarea la procedura de achiziţie.
Toată documentaţia referitoare la procedura de achiziţie a fost depusă de reprezentantul firmei beneficiare la Agenţia SAPARD – actualul Centru Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 3 Sud Muntenia Târgovişte, judeţul Dâmboviţa fără să cunoască faptul că licitaţia a fost trucată de inculpat.
În această modalitate, firma beneficiară a proiectului a încasat pe nedrept suma totală de 1.019.387,65 lei (echivalentul a aproximativ 291.253 euro), reprezentând fonduri SAPARD şi fonduri de la bugetul naţional, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucureşti s-a constituit parte civilă în cauză.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil aparţinând inculpatului Mihăescu Ştefan Cristian.

Facem precizarea că inculpatul Mihăescu Ştefan Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatele nr. 611/VIII/3 din 10 august 2012 şi 71/VIII/3 din 15 februarie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 aprilie 2015