DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 ianuarie 2013
Nr. 55/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ROB FLORIAN, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie judiciară, şef al Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Salonta din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă şi

PUŞCAŞ MIRCEA, judecător la Curtea de Apel Oradea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În iarna anului 2011 (sfârșitul anului 2011 – începutul anului 2012), inculpatul Rob Florian a pretins de la două persoane denunțătoare suma de 1.000 euro și alte foloase nepatrimoniale pentru o altă persoană. În schimb, acesta a lăsat să se înțeleagă că își va exercita influența asupra judecătorilor ce compuneau completul învestit cu judecarea recursului într-o cauză penală în care cele două persoane erau inculpate, astfel încât să pronunțe o hotărâre cu pedepse mai blânde față de cele ce fuseseră aplicate de instanța de fond.
La data de 28 februarie 2012, Curtea de Apel Oradea, mai precis completul de judecată din care a făcut parte şi inculpatul Puşcaş Mircea, a admis recursul unuia dintre denunţători şi i-a redus pedeapsa aplicată de instanţa de fond, fără a admite şi recursul celuilalt denunţător.
Cu ocazia efectuării actelor de urmărire penală în cadrul prezentului dosar, în condiţiile în care, din probele administrate, procurorii au stabilit că inculpatul Rob Florian a promis denunţătorilor că va interveni la judecătorul Puşcaş Mircea, acesta din urmă a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale în calitate de martor, susţinând că inculpatul Rob Florian nu a intervenit niciodată la el pentru ameliorarea situaţiei juridice a persoanelor judecate de completul din care făcea parte.

La data de 17 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Rob Florian (detalii în comunicatul nr. 9/VIII/3 din data de 9 ianuarie 2013).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece această cauză în fond.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 noiembrie 2014