DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 ianuarie 2013
Nr. 11/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
RAŢIU GHEORGHE, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită (3 fapte), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (2 fapte), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (1 faptă), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (1 faptă) şi fals intelectual (3 fapte)
VARGA GABRIEL, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită (7 fapte), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (3 fapte) şi fals intelectual (4 fapte)
POPA MUGUR GHEORGHE, comisar la Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În zilele de 23 și 29 februarie 2012, în calitate de comisari la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, inculpații Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei și 3.000 lei, pentru ca în schimb să favorizeze trei firme controlate, în sensul de a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abateri prevăzute de legislația de mediu, constatate cu ocazia unor controale.
La data de 23 septembrie 2010 și 1 martie 2012, inculpatul Varga Gabriel a pretins și primit de la administratorii a două societăți comerciale suma de 1.000 de lei, respectiv 20 litri benzină pentru a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.
La data de 5 aprilie 2012, inculpaţii Varga Gabriel și Popa Mugur Gheorghe au pretins de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei și au primit 700 de lei, pentru a ignora abaterile constatate și a nu aplica sancțiuni. În plus, cei doi au întocmit o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.
La data de 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documente ale unei societăți comerciale controlate, inculpatul Varga Gabriel a pretins și primit de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei.
În cursul lunii ianuarie 2012, inculpații Rațiu Gheorghe și Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menționate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăți comerciale au fost verificate și că acestea respectă legislația de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societății pentru obținerea ultimei tranșe de plată de la Agenția de Plăți, Dezvoltare Rurală și Pescuit.
La data de 21 februarie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe, la cererea unui administrator de societate comercială a instigat o persoană să redacteze și să semneze un contract de prestări servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor Gărzii Naționale de Mediu care efectuau un control la respectiva societate.
La data de 9 aprilie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe a instigat alți doi angajați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu, respectiv nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, A.N.A.F. - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 61.000 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul M.A.I. - Direcția Generală Anticorupție.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iunie 2014