DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 noiembrie 2012
Nr. 851/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

NIŢĂ MARIN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, desfăşurându-şi activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi ca urmare a delegării, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

IORDACHE GHEORGHIŢĂ, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2011 - iunie 2012, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, inculpatul Niţă Marin a pretins de la un denunţător, direct şi prin intermediul lui Iordache Gheorghiţă, suma de 5.000 euro, cu titlu de mită, pentru a dispune faţă de denunţător o soluţie de netrimitere în judecată pentru instigare la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-o cauză penală pe care o avea în instrumentare. Ulterior, inculpatul a dispus faţă de denunţător scoaterea de sub urmărirea penală şi i-a comunicat în scris soluţia.

La data de 25 octombrie 2012, ca urmare a solicitărilor repetate de a i se remite banii pretinşi, inculpatul Niţă Marin a primit de la o persoană din anturajul denunţătorului suma de 2.500 de euro, reprezentând o parte din totalul de 5.000 de euro.
Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
În demersul său, inculpatul Niţă Marin a fost sprijinit de inculpatul Iordache Gheorghiţă, care a intermediat atât relaţiile dintre procuror şi denunţător cât şi pretinderea sumelor de bani cu titlu de mită.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat arestarea preventivă a inculpatului Niţă Marin.

La data de 27 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Niţă Marin şi Iordache Gheorghiţă (comunicatul nr. 761/VIII/3 din data de 26 octombrie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 septembrie 2013