DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 octombrie 2012
Nr. 761/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

NIŢĂ MARIN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, desfăşurându-şi activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi ca urmare a delegării, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

IORDACHE GHEORGHIŢĂ, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iunie 2012, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, inculpatul Niţă Marin a pretins de la un denunţător, direct şi prin intermediul lui Iordache Gheorghiţă, suma de 5.000 euro, cu titlu de mită, pentru a dispune faţă de denunţător o soluţie de netrimitere în judecată pentru instigare la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-o cauză penală pe care o avea în instrumentare. După ce a primit de la denunţător suma de 2.000 de euro, ca primă tranşă din banii pretinşi, inculpatul a dispus faţă de denunţător scoaterea de sub urmărirea penală şi i-a comunicat în scris soluţia.
La data de 25 octombrie 2012, după ce a pretins diferenţa de bani solicitată în scopul menţionat mai sus, inculpatul Niţă Marin a primit de la o persoană din anturajul denunţătorului suma de 2.500 de euro, reprezentând o a doua tranşă din totalul de 5.000 de euro. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
În demersul său, inculpatul Niţă Marin a fost sprijinit de inculpatul Iordache Gheorghiţă, care a intermediat atât relaţiile dintre procuror şi denunţător cât şi pretinderea sumelor de bani cu titlu de mită.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat arestarea preventivă a inculpatului Niţă Marin.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La datele de 25, respectiv 26 octombrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Niţă Marin şi Iordache Gheorghiţă pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.


Actualizare - 27.10.2012: La data de 27 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor NIŢĂ MARIN şi IORDACHE GHEORGHIŢĂ.


Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE