1 noiembrie 2012

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

GROSU LAURENȚIA MARIA, președintă a Fundației „Laurenția" Reghin, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale),

GRINDEAN OVIDIU, ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar - șef al Secției de Poliție Rurală Petelea din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J.) Mureș, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2007 – iunie 2011, inculpata Grosu Laurenția Maria a folosit autoritatea sa de director al Fundației „Laurenția" Reghin în scopul obținerii de sume de bani, de la studenții Facultății de Drept din cadrul filialei din Reghin a Universității „Hyperion" București, pentru o parte dintre cadrele didactice care susțineau cursurile și/sau efectuau examinările.
Filiala Reghin a Universității „Hyperion” București a fost înființată în anul 2005, în baza unui protocol încheiat între Fundația „Laurenția”, reprezentată de inculpata Grosu Laurenția Maria și conducerea Universității „Hyperion” București, având ca obiect înființarea și funcționarea unui centru pentru învățământ la distanță al Universității „Hyperion”, folosind baza materială și logistică a fundației.
În acest context, folosindu-și autoritatea în cadrul fundației, inculpata a pretins studenților din cadrul Facultății de Drept sume de bani, susținând că vor fi folosiți pentru a achita cheltuielile ocazionate de cazarea și masa profesorilor care vor veni de la București pentru examene. Banii au fost solicitați atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Grindean Ovidiu, ofițer de poliție și, totodată, student la Facultatea de Drept (șef de grupă), care s-a ocupat personal de colectarea de la studenți a sumelor totale de 4.965 lei și 19.600 euro în scopul menționat mai sus, sumele fiind plătite de studenți înaintea fiecărui examen din sesiune, pe tot parcursul facultății.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatei Grosu Laurenția Maria.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Tîrgu-Mureș.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2014