DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.  461/ 12 octombrie 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

Procurorii Secţiei a II –a din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au procedat astăzi la audierea învinuitului STAICU DINEL în continuarea urmăririi penale ce se desfăşoară în legătură cu modul de obţinere şi utilizare a unor credite de la Banca Internaţională a Religiilor SA.

            Reamintim că în cauză, pe lângă învinuitul STAICU DINEL sunt cercetate şi alte persoane – funcţionari bancari.

            Cu ocazia audierii de astăzi, învinuitului STAICU DINEL i s-au prezentat, în prezenţa avocaţilor aleşi, actele de urmărire penală efectuate până în acest moment.

            Conform documentelor deţinute de procurorii anticorupţie, beneficiarul direct al sumelor încasate de la cele nouă sucursale ale BIR SA a fost STAICU DINEL – asociat şi/sau administrator la un grup de firme constituite în acest scop - şi care, în afara unei sume de 7,2 miliarde lei, achitate din credite drept avans, nu a mai restituit alte sume în contul creanţelor preluate de la bancă sau al creditelor angajate la sucursalele BIR SA.

            Mai mult, există indicii că firmele din grupul controlat de STAICU DINEL nu au avut nici măcar intenţia restituirii către BIR SA a sumelor încasate din debite, situaţie ce rezultă inclusiv din documentele întocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank, unde DINEL STAICU deţinea majoritatea acţiunilor, aspect ce urmează a fi elucidat pe parcursul urmăririi penale.

             Trebuie menţionat, de asemenea, şi faptul că prin întocmirea unor documente fictive, învinuitul STAICU DINEL ar fi procedat la constituirea SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societăţile din grup care angajaseră credite de la BIR, cu consecinţa radierii societăţilor respective şi, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate băncii.

            Prejudiciul total estimat de procurori se ridică la suma de 444 miliarde lei, fiind compus din: 170 miliarde cesiuni creanţă, 269 miliarde lei credite bancare şi 4 miliarde lei reprezentând distribuţii de sume către lichidator.

            Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situaţii de fapt.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 aprilie 2011
hotărâri definitive din 04 aprilie 2011