DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 octombrie 2012
Nr. 757/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților: MIKLOS IULIU și MIKLOS IULIUS MARIUS, președinte, respectiv vicepreședinte al Asociației EPAL-RO Brașov, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Asociația EPAL-RO Brașov este custodele ariei protejate ROSPA003 Avrig-Socorei-Făgăraș. În situația activităților care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate, autoritățile competente pentru protecția mediului solicită și țin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

În acest context, în cursul anului 2012, în calitate de vicepreședinte al Asociației EPAL-RO Brașov, inculpatul Miklos Iulius Marius a pretins suma de 100.000 lei, iar la data de 4 mai 2012, a pretins și primit de la un denunțător, asociat și administrator al unei societăți comerciale, suma de 50.000 lei în schimbul eliberării a două avize necesare firmei denunțătorului pentru a obține, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) Sibiu, actele privind protecția mediului, astfel încât să poată să desfășoare activități în aria protejată. De asemenea, inculpatul a cerut ca suma de 50.000 lei să fie virată în cursul aceleași zile în contul bancar al ASOCIAŢIEI EPAL-RO, cu titlu de sponsorizare, pentru a disimula proveniența și scopul banilor.
În condițiile în care denunțătorul intenționa extinderea activităților, la data de 18 iulie 2012, inculpatul Miklos Iuliu, în calitate de președinte al Asociației EPAL-RO Brașov, a pretins și primit de la același denunțător suma de 65.000 lei în schimbul eliberării unui nou aviz ce ar fi permis obținerea actelor privind protecția mediului. Și de această dată, suma achitată a fost justificată ca provenind dintr-o sponsorizare.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 115.000 lei, aparținând celor doi inculpați, reprezentând suma totală primită de cei doi inculpați de la denunțător.

La data de 19 septembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 20 septembrie 2012, Tribunalul Alba a dispus, față de cei doi inculpați, măsura obligării de a nu părăsi țara.
Ca urmare a recursului declarat de procurori, la data de 27 septembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea pentru 29 de zile a inculpaților Miklos Iuliu și Miklos Iulius Marius (comunicatul nr. 683/VIII/3 din data de 27 septembrie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 noiembrie 2013