DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
27 septembrie 2012
Nr. 683/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale față de MIKLOS IULIU și MIKLOS IULIUS MARIUS, președinte, respectiv vicepreședinte al Asociației EPAL-RO Brașov, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

Asociația EPAL-RO Brașov este custodele ariei protejate ROSPA003 Avrig-Socorei-Făgăraș. În situația activităților care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate, autoritățile competente pentru protecția mediului solicită și țin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

În acest context, la data 30 aprilie 2012, în calitate de vicepreședinte al Asociației EPAL-RO Brașov, inculpatul Miklos Iulius Marius a pretins suma de 100.000 lei, iar la data de 4 mai 2012, a pretins și primit de la un denunțător, asociat și administrator al unei societăți comerciale, suma de 50.000 lei în schimbul eliberării a două avize necesare firmei denunțătorului pentru a obține, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) Sibiu, actele privind protecția mediului, astfel încât să poată să desfășoare activități în aria protejată. De asemenea, inculpatul a cerut ca suma de 50.000 lei să fie virată în cursul aceleași zile în contul bancar al ASOCIAŢIEI EPAL-RO, cu titlu de sponsorizare, pentru a disimula proveniența și scopul banilor.
În condițiile în care denunțătorul intenționa extinderea activităților, la data de 18 iulie 2012, inculpatul Miklos Iuliu, în calitate de președinte al Asociației EPAL-RO Brașov, a pretins și primit de la același denunțător suma de 65.000 lei în schimbul eliberării unui nou aviz ce ar fi permis obținerea actelor privind protecția mediului. Și de această dată, suma achitată a fost justificată ca provenind dintr-o sponsotizare.

Inculpaților Miklos Iuliu și Miklos Iulius Marius li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 septembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 20 septembrie 2012, Tribunalul Alba a dispus, față de cei doi inculpați, măsura obligării de a nu părăsi țara.
Ca urmare a recursului declarat de procurori, la data de 27 septembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea pentru 29 de zile a inculpaților Miklos Iuliu și Miklos Iulius Marius.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE