DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


            Nr. 131/11 august 2003

 

 

C O M U N I C A T

 

 

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului MEDINŢU GHEORGHE şi, în stare de libertate, a inculpaţilor BORIC DAN GABRIEL şi STANA ILIE pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, precum şi infracţiuni contra patrimoniului.

Împreună cu cei trei inculpaţi au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, şi  învinuiţii FĂRCĂŞANU IOANA, RAŢ ZAHARIE IOAN, JIVAN BUJOR PETRU, BIRĂU SAVU, DUŢĂ MARIN, B N D, PINTILIE ION CĂTĂLIN, G N D, MOCANU ELENA, BĂLAN IRINA, toţi pentru infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, infracţiuni contra patrimoniului şi infracţiuni de serviciu.

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au instrumentat şi probat activităţi infracţionale desfăşurate în perioada  ianuarie 2002- februarie 2003, în principal de inculpaţii MEDINŢU GHEORGHE – administrator al S.C. EXPOMARKET JACKSON S.R.L. Arad şi BORIC DAN GABRIEL -  director al Agenţiei Comerciale – Sucursala PECO Arad, activităţi care au constat în crearea unui mecanism financiar bancar realizat prin emiterea fără drept a  unor file cec şi bilete la ordin de către inculpatul BORIC şi utilizarea acestora drept garanţie pentru obţinerea unor credite bancare  în valoare de peste 2.000 miliarde lei de către societăţile inculpatului MEDINŢU şi ale altor învinuiţi.

În tot acest circuit au fost implicate 7 societăţi ale inculpatului MEDINŢU GHEORGHE, 13 unităţi bancare din Timişoara, Arad şi Bucureşti 6 societăţi anexă la societăţile inculpatului MEDINŢU, precum şi Agenţia Comercială - Sucursala PECO Arad, din cadrul S.N.P. PETROM.

Activitatea infracţională a tuturor persoanelor trimise în judecată s-a realizat în 4 etape succesive: emiterea fără drept a filelor cec şi biletelor la ordin de către BORIC DAN în valoare de peste 2.300 miliarde lei; iniţierea de către inculpatul MEDINŢU GHEORGHE a unor circuite cu facturi fiscale în valoare de aproximativ 2.000 miliarde lei privind vânzarea-cumpărarea unor cantităţi fictive de marfă; obţinerea prin mijloace frauduloase a creditelor bancare de către societăţile inculpatului MEDINŢU GHEORGHE ; utilizarea creditelor bancare în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi transferul sumelor de bani  prin contul mai multor societăţi pentru a disimula originea ilicită a acestor sume (acţiune ce constituie spălare de bani). Valoarea creditelor bancare obţinute de societăţile inculpatului şi ceilalţi învinuiţi şi utilizate în alte scopuri a fost de peste 2.000 miliarde lei.

Pentru toate aceste fapte, MEDINŢU GHEORGHE a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune în formă calificată şi continuată, determinarea altor persoane să întocmească facturi fiscale fictive care au fost utilizate la unităţile bancare pentru a justifica utilizarea creditelor bancare, utilizarea creditelor în alte scopuri şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

 De asemenea, MEDINŢU GHEORGHE  a fost trimis în judecată  pentru infracţiunea de dare  de mită, constând în faptul că i-a promis inculpatului STANA ILIE – directorul Băncii Carpatica – Sucursala Timişoara (la rândul său trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită) suma de 3.000 euro în scopul acordării de credite în cuantum de 31,6 miliarde lei (credite care, de altfel, au şi fost obţinute).

 

Cât priveşte pe inculpatul BORIC DAN GABRIEL, s-a reţinut faptul că acesta şi-a exercitat abuziv atribuţiile de serviciu şi a emis fără drept 750 file cec şi bilete la ordin în valoare de 2.323 miliarde lei, provocând un prejudiciu S.N.P. PETROM în cuantum de 452,4 miliarde lei, faptă ce constituie infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.  Totodată, procurorii au reţinut că s-a asociat cu MEDINŢU GHEORGHE, pe care l-a sprijinit pentru a induce în eroare unităţile bancare în vederea obţinerii fără drept a creditelor, fapte ce constituie infracţiunile de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la folosirea creditelor în alte scopuri şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

 

În cauză s-au disjuns cercetările faţă de reprezentanţii unităţilor bancare privind modul de respectare a dispoziţiilor legale în acordarea creditelor societăţilor inculpatului MEDINŢU GHEORGHE.

Cauza a fost trimisă spre competentă judecată Tribunalului Arad.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 aprilie 2012