DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1153 din 13 aprilie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului MEDINȚU GHEORGHE, administrator al S.C. EXPOMARKET JACKSON S.R.L. Arad, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, două infracțiuni de înșelăciune, din care una cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 4 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului BORIC DAN GABRIEL, director al PECO Arad, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 4 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților BIRĂU SAVU, director economic PECO Arad și DUȚĂ MARIN, director PECO Arad, la pedepse de câte 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave și neglijență în serviciu. Instanța a interzis inculpaților, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatei FĂRCĂȘANU IOANA, contabil șef la PECO Arad, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave. Instanța a interzis inculpatei, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului STANA ILIE, directorul Băncii Carpatica – Sucursala Timișoara, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților RAȚ ZAHARIE IOAN și JIVAN BUJOR PETRU, administratori ai unor societăți comerciale, la pedepse de câte 3 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Instanța a interzis inculpaților pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului B N D, administrator al unei societăți comerciale, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenție pentru infracțiunea de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a interzis inculpaților pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Încetarea procesului penal față de inculpații Pintilie Ioan Cătălin, G N D, Mocanu Elena, Bălan Irina, reprezentanți ai unor societăți comerciale, ca urmare a intervenirii prescripției penale pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Obligă pe inculpații Medințu Gheorghe, Boric Dan Gabriel, Fărcășanu Ioana, Birău Savu și Dută Marin în solidar, precum și în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Expo Market Jackson SRL Arad, SC Jackson International SRL Arad, în prezent SC Royal MG Construct SRL, prin administrator judiciar SC Expert SRL, SC Adirom Impex SRL, în prezent SC Impact International SRL prin lichidator judiciar SC Euroconsult SRL, SC Agro OIL SRL Arad prin administrator judiciar SC Euroconsult SRL, SC Jackson SRL Arad, SC Supermarket SIGMA SRL prin administrator judiciar SC Expert SRL, SC General 91 SRL Arad prin lichidator judiciar IT Management Advisors SRL la plata sumei de 428.685.389,830 ROL către SNP Petrom.

Obligă pe inculpații Medințu Gheorghe, Bălan Irina, Birău Savu Gheorghe, Duță Marin, Jivan Bujor Petru, Rat Zaharie Ioan, B N D și Fărcășanu Ioana la câte 1000 lei cheltuieli judiciare statului. Obligă pe inculpata Mocanu Elena la 1000 lei cheltuieli judiciare statului și pe inculpatul Boric Dan Gabriel al 700 lei cheltuieli judiciare statului. Obligă pe inculpatul G N D la plata sumei de 500 lei, cheltuieli judiciare către stat. Obligă inculpații Pintilie Ion Cătălin și Mocanu Elena la plata sumei de cate 350 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la data de 7 august 2003 (comunicatul nr. 131 din data de 11 august 2003).



Actualizare la 17.03.2021:
În urma admiterii cererii de revizuire, prin decizia penală nr. 147 din 17.02.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpatului STANA ILIE, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 11 august 2003