DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
01 iunie 2012
Nr. 391/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor GHIRIȘAN OLIWER şi STĂNESCU VICTOR LAURENȚIU, lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În ziua de 16 mai 2012, inculpații Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu, în calitate de lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, Serviciul Supraveghere Fiscală și Coordonare Echipe Mobile, au pretins unui denunțător (persoana fizica autorizată care comercializează produse energetice accizabile) suma de 7.000 lei, iar la data de 17 mai 2012, în urma negocierilor purtate cu privire la cuantumul sumei, au primit de la acesta suma de 5.000 lei, pentru ca în schimb să nu consemneze în procesul verbal o serie de nereguli constatate cu ocazia unui control inopinat, nereguli care ar fi atras sancționarea cu amendă contravențională între 20.000 lei și 100.000 lei, confiscarea încasărilor pe o durată de 20 de zile și chiar suspendarea temporară a activității firmei denunțătorului.

La data de 17 mai 2012, la primirea de către inculpatul Stănescu Victor Laurenţiu a sumei de 5.000 lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 17 mai 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 337/VIII/3 din data de 17 mai 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2013