DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 mai 2012
Nr. 337/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial București efectuează acte de urmărire penală față de inculpații GHIRIȘAN OLIWER și STĂNESCU VICTOR LAURENȚIU, lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În ziua de 16 mai 2012 inculpații Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu, în calitate de lucrători vamali în cadrul Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale București, Serviciul Supraveghere Fiscală și Coordonare Echipe Mobile, au pretins unui denunțător (persoana fizica autorizată care comercializează produse energetice accizabile) suma de 7.000 lei, iar la data de 17 mai 2012, în urma negocierilor purtate cu privire la cuantumul sumei, au primit de la acesta suma de 5.000 lei, pentru ca în schimb să nu consemneze în procesul verbal o serie de nereguli constatate cu ocazia unui control inopinat, nereguli care ar fi atras sancționarea cu amendă contravențională între 20.000 lei și 100.000 lei, confiscarea încasărilor pe o durată de 20 de zile și chiar suspendarea temporară a activității firmei denunțătorului.

La data de 17 mai 2012, la primirea de către cei doi inculpați a sumei de 5.000 lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților Ghirișan Oliwer și Stănescu Victor Laurențiu li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 17 mai 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.


Actualizare 18.05.2012: La data de 17 mai 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor GHIRIȘAN OLIWER și STĂNESCU VICTOR LAURENȚIU pe un termen de 29 de zile.


La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I – Direcția Generală Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2013