DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT



Prin decizia penală nr. 956 din 29 martie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatei SZIRKA DANIELA MIHAELA, fost director al Agenției Curtici a B.C.R. - Sucursala Arad, la pedeapsa de 6 ani și 10 luni închisoare săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și continuată;
- luare de mită;
- două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Instanța a interzis inculpatei, atât pe perioada executării pedepsei cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților BRANDAIS FLAVIU, NICOLA DANIEL, AIVĂNESEI DUMITRU-VIOREL, JURCĂ FLORIN ALIN, administratori ai unor societăți comerciale, la pedeapsa de câte 4 ani și 4 luni fiecare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a interzis acestor inculpați, atât pe perioada executării pedepsei cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului RAȚ PATRICK DRĂGAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 4 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților GHELBEAZĂ LIVIU DANIEL și GHELBEAZĂ IONUȚ MARIUS, persoane fără calitate specială, la pedeapsa de câte 4 ani și 4 luni fiecare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și continuată, uz de fals în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a interzis acestor inculpați, atât pe perioada executării pedepsei cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatelor MARE ELENA și STANCIU VIORICA la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a interzis inculpatelor, atât pe perioada executării pedepsei cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului BOTAȘ DANIEL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Condamnarea inculpatului POLOȘANU ALBERT COSTEL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Condamnarea inculpatului COVACI LAZĂR, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Condamnarea inculpatului BÂNDEA DOREL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și uz de fals. Anulează suspendarea sub supraveghere a unei pedepse pronunțate anterior astfel că inculpatul va executa 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 7 ani.

Condamnarea inculpatului CHIOREAN DUMITRU CODRUȚ la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și uz de fals. Revocă liberarea condiționată pentru o pedeapsă aplicată anterior astfel că inculpatul va executa efectiv 630 de zile de închisoare în regim de detenție. Instanța a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului SLEZENGER ATTILA, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și uz de fals.

Condamnarea inculpatului SUCIU IOAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și uz de fals. Anulează suspendarea condiționată a unei pedepse pronunțate anterior astfel că inculpatul va executa 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani.

Condamnarea inculpaților BÎCA GHEORGHE-CRISTIAN, BRANDAIS IOSIF, CALCAN RADU-CRISTIAN, CIUPA FLAVIUS-FELICIAN, KURTH EDGAR, MATEIU EVA, NAIMAN FLORIN, NEMEȘ GAVRILĂ, POPA LORIN, POPICA VENERA, UȘVAT FLORICA, VIZITIU ADRIAN-OVIDIU, VULTURAR OVIDIU-GEORGEL, persoane fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și două infracțiuni de uz de fals.

Condamnarea unui număr de 136 de inculpați, persoane fără calitate specială, la pedepse de câte 10 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și două infracțiuni de uz de fals.

Condamnarea inculpatului OBERKNEZ EMIL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârșirea a două infracțiuni de uz de fals și pentru complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Anulează suspendarea condiționată a unei pedepse pronunțate anterior astfel că inculpatul va executa în final 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani și 10 luni.

Admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă DDM EUROPE AG, prin mandatar S.C. CREDITEXPRESS Financial Services S.R.L. Obligă în solidar inculpații la plata către partea civilă.

Obligă pe fiecare dintre inculpații Szirka Daniela Mihaela, Mare Elena, Stanciu Viorica, Brandais Flaviu, Nicola Daniel, Raț Patrik Dragan, Jurcă Florin Alin, Ghelbează Liviu Daniel, Ghelbează Ionuț Marius, să plătească statului câte 3800 lei cheltuieli judiciare.
Obligă pe inculpatul Aivănesei Dumitru Viorel să plătească statului suma de 4200 lei cheltuieli judiciare.
Obligă ceilalți inculpați să plătească statului câte 900 lei cheltuieli judiciare.

Obligă pe fiecare inculpat Duma Ioan, Gava Rareș Ioan, Jurca Daniela Liliana, Sturza Crina Alina, Brandais Iosif, Codrean Roman și Naiman Florin, la plata către stat a sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara la data de 12 martie 2010 (comunicatul nr. 71/VIII/3 din data de 17 martie 2010).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 17 martie 2010