DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 decembrie 2011
Nr. 853/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, arestaţi preventiv în lipsă, a inculpaţilor:

HAGEL WERNER, asociat al SC Grindina Invest SRL Timişoara, cetăţean austriac, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată şi

JACOB FLORIAN, asociat şi administrator al SC Grindina Invest SRL Timişoara, cetăţean austriac, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi de refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 25 iunie 2007, inculpaţii Hagel Werner şi Jacob Florian, în calitate de asociaţi şi, respectiv administrator al SC Grindina Invest SRL, au vândut contra sumei de 43.060.550 euro un teren şi mai multe construcţii situate în municipiul Timişoara şi care aparţin acestei firme, fără a evidenţia această operaţiunea în evidenţa contabilă a societăţii şi fără a o declara organelor fiscale. În această modalitate, inculpaţii au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma totală de 22.609.640 lei (echivalentul a aproximativ 7.007.698 euro), reprezentând impozitul pe profit şi impozitul pe dividende. Inculpatul Hagel Werner a introdus în sistemul de reciclare suma de aproximativ 5.000.000 de euro, provenită în mod ilegal din operaţiunea descrisă mai sus, prin transferul către societăţi comerciale pe care le controlează sau în conturi personale.
La rândul său, în scopul sustragerii de la verificările financiar fiscale, inculpatul Jacob Florian a refuzat în mod repetat să prezinte autorităţilor fiscale documentele legale şi bunurile din patrimoniul societăţii SC Grindina Invest SRL.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 35.423.392 lei, reprezentând impozitul pe profit, impozit pe dividende şi taxa pe valoarea adăugată. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Având în vederea că inculpaţii s-au sustras urmăririi penale, la data de 20 iulie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă în lipsă a celor doi inculpaţi, pe un termen de 30 de zile, începând cu data prezentării sau prinderii. De asemenea, la data de 18 august 2011, Tribunalul Timiş a dispus emiterea mandatelor de urmărire internaţională pe numele celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Timiş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 ianuarie 2014