DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 noiembrie 2011
Nr. 697/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NIŢĂ CONSTANTIN, ofiţer de poliţie (cu gradul de comisar şef), coordonator regional al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 20 octombrie 2010, inculpatul Niţă Constantin, în calitate de coordonator regional al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Piteşti, a făcut mai multe demersuri pentru ca Belciug Vasile să beneficieze de o situaţie juridică mai favorabilă în dosarul penal în care era cercetat. Belciug Vasile, fost comandant al U.M. 01261 Piteşti, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de corupţie în legătură cu fraudarea unor concursuri organizate de Ministerul Apărării Naţionale pentru ocuparea posturilor vacante de militari şi subofiţeri. La intervenţia lui Belciug Vasile, li s-au pus la dispoziţie candidaţilor grilele de răspuns la examenul susţinut. Printre candidaţii susţinuţi de Belciug Vasile se află şi Zăgrean Marius-Ioan care a beneficiat de intervenţia acestuia la solicitarea lui Gălan Ioan. În acest scop, Zăgrean Marius-Ioan i-a dat lui Belciug Vasile, prin intermediul lui Gălan Ioan, suma de 5.500 de lei, consecinţa fiind aceea că, în cursul lunii august 2010, Zăgrean Marius-Ioan a câştigat concursul de subofiţer la o unitate militară din Vâlcea.
Pe parcursul cercetării lui Belciug Vasile de către procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, inculpatul Niţă Constantin l-a determinat pe Gălan Ioan să nu se prezinte la audieri şi, la rândul său, să îi ceară lui Zăgrean Marius-Ioan să nu se prezinte la audieri sau să facă declaraţii mincinoase în cazul în care va fi audiat şi să efectueze convorbiri telefonice care să nu poată fi interceptate de organele de cercetare penală. De asemenea, Niţă Constantin i-a cerut lui Gălan Ioan ca, atât el cât şi Zăgrean Marius-Ioan, să îl informeze pe Belciug Vasile cu privire la declaraţiile date în faţa anchetatorilor.

Belciug Vasile a fost trimis în judecată în cursul lunii mai 2011, împreună cu Gălan Ioan şi Zăgrean Marius-Ioan (detalii în comunicatul nr. 321/VIII/3 din data de 16 mai 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PIRNECI GEORGETA, asociat şi administrator al S.C. GEVOMAR S.R.L., S.C. OVI TRANS S.R.L., S.C. OVYCOM S.R.L., S.C. DOMO IMPEX S.R.L. şi S.C. ANA METAL S.R.L., toate din judeţul Giurgiu, în sarcina căreia s-au reţinut cinci infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată;

PIRNECI MARIAN, asociat şi administrator al S.C. ANA METAL S.R.L. şi administrator de fapt la S.C. GEVOMAR S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală, ambele în formă continuată şi
- spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2003-2008, inculpata Pirneci Georgeta, în calitate de asociat şi administrator al celor cinci societăţi comerciale menţionate mai sus, cu obiect principal de activitate recuperarea şi comercializarea deşeurilor metalice şi nemetalice reciclabile, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, nu a menţionat în documentele firmelor veniturile obţinute din vânzarea de deşeuri industriale. În acelaşi scop, inculpata Pirneci Georgeta a consemnat în documentele financiar contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni comerciale reale. În demersul său, în perioada 2003 – 2004, inculpata a fost ajutată de soţul său, Pirneci Marian, care era administrator de fapt al SC GEVOMAR SRL, una dintre firmele inculpatei.
De asemenea, în perioada august – noiembrie 2006, inculpatul Pirneci Marian, în calitate de asociat şi administrator al S.C. ANA METAL S.R.L., în condiţiile în care, în cursul lunii august 2006, societatea a fost cesionată iar noii acţionari au radiat-o în aceeaşi zi de la Registrul Comerţului, a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele acestei firme şi a retras sume de bani din conturile aceleiaşi societăţi comerciale, cunoscând că banii provin din evaziune fiscală.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 26.988.173,84 RON (echivalentul a peste 2,5 milioane de euro, calculat la cursul aferent datei consumării faptelor) reprezentând impozit pe profit şi TVA.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra unor imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Giurgiu.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PETRE ION DORU, administrator al S.C. G.P.T.S. LOGISTICS S.R.L. Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 30 iunie – 29 noiembrie 2006, inculpatul Petre Ion Doru, în calitate de administrator al S.C. G.P.T.S. LOGISTICS S.R.L., a comercializat cantităţi importante de motorină şi combustibil lichid uşor fără a evidenţia în actele contabile această operaţiune şi veniturile aferente realizate. În această modalitate, inculpatul s-a sustras de plata obligaţiilor fiscale cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 5.832.914,29 lei (echivalentul a aproximativ 1.659.482 euro).
De asemenea, pentru a disimula activitatea şi pentru a se sustrage de la verificările financiar – contabile, la momentul constituirii societăţii comerciale pe care o administrează, Petre Ion Doru a declarat un sediu fictiv, pe raza altui judeţ decât cel unde domicilia.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, prin A.N.A.F. în calitate de reprezentantă a Statului Român, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.832.914,29 lei, la care se adaugă majorările de întârziere şi penalităţile calculate de la data săvârşirii faptei până la data plăţii efective.
Procurorii nu au instituit măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Petre Ion Doru.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Braşov.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SULIMAN CONSTANTIN, consilier superior în cadrul A.P.I.A.- Centrul Local Şercaia, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2009, inculpatul Suliman Constantin, în calitate de consilier superior în cadrul A.P.I.A. - Centrul Local Şercaia, a consemnat date nereale în documentaţia depusă de o persoană fizică pentru obţinerea de bani provenind din fonduri nerambursabile pentru agricultură (F.E.G.A. şi F.E.A.D.R.) aferente campaniei pe anul 2009. Suliman Constantin a menţionat în fals că persoana respectivă utilizează suprafaţa totală de 269,45 ha de păşune astfel că a obţinut în mod nelegal suma totală de 216.103,55 lei, reprezentând fonduri nerambursabile şi fonduri de la bugetul de stat.
A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatului Suliman Constantin.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Făgăraş.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:

S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL, S.C. „TONCS - DANCS” SRL şi S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL, persoane juridice române cu capital privat, cu sediul în localitatea Casinul Nou, judeţul Harghita, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;

ASOCIAŢIA COMPOSESORALĂ CASINUL NOU, persoană juridică română cu sediul în localitatea Casinul Nou, judeţul Harghita, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- spălare de bani şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) Harghita au efectuat un control în urma căruia s-a stabilit că suprafaţa de teren pentru care Asociaţia Composesorală Casinul Nou poate primi subvenţie este cu aproximativ 202 hectare mai mică decât cea pentru care s-a solicitat. În consecinţă, A.P.I.A. Harghita a emis o decizie ce a avut drept consecinţe aplicarea unor sancţiuni multianuale în cuantum de 93.814,15 lei Asociaţiei Composesorale Casinul Nou şi exceptarea Asociaţiei de la acordarea sprijinului financiar pentru o perioadă de 3 ani.
Pentru a putea beneficia în continuare de sprijinul acordat din fonduri europene, în cursul lunii martie 2009, Tubak Liviu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Composesoratului Casinul Nou, a încheiat cu S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL şi S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL, firme administrate de Tulit Miklos, două contracte de arendă în care a consemnat în fals că cele două societăţi comerciale au preluat în arendă terenuri aparţinând Asociaţiei. De asemenea, de astă dată în calitate de administrator al S.C. „TONCS - DANCS” SRL, Tubak Liviu a mai încheiat un contract de arendă fictiv cu Asociaţia Composesoratului Casinul Nou, reprezentată de Tulit Miklos ca membru în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei.
În mod similar, în cursul lunilor februarie – martie 2010, Tubak Liviu a mai încheiat alte trei contracte de arendă fictive între Asociaţie şi cele trei firme inculpate.
Este de menţionat că, în ambele situaţii, suprafeţele de teren care au fost trecute în contractele de arendă sunt cele care au fost stabilite ca fiind eligibile în urma controlului efectuat de către A.P.I.A. în anul 2008.
Toate aceste contracte au fost depuse la A.P.I.A. Harghita de către Tubak Liviu şi Tulit Miklos la datele de 15 mai 2009 şi 14 mai 2010.
Pentru cererea din anul 2009, S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL, S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL şi S.C. „TONCS - DANCS” SRL au obţinut pe nedrept fonduri europene în sumă de 72.157,38 lei. Banii plătiţi de A.P.I.A. Harghita celor trei societăţi comerciale au fost apoi transferaţi, aproape în totalitate, în conturile Asociaţiei Composesoratului Casinul Nou care a folosit aceste sume de bani în vederea realizării intereselor proprii.
Ca urmare a cercetărilor efectuate, A.P.I.A. nu a mai efectuat plăţile aferente anului 2010.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - Centrul Judeţean Harghita s-a constituit parte civilă cu suma de 72.157,38 lei (echivalentul a aproximativ 17.058 euro).
Facem precizarea că numiţii Tubak Liviu şi Tulit Miklos au fost trimişi în judecată la data de 18 februarie 2011 (comunicatul nr. 95/VIII/3 din 28 februarie 2011) iar prezentul dosar s-a constituit prin disjungerea dispusă în cauza respectivă. În primul dosar, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaţilor Tubak Liviu şi Tulit Miklos în vederea recuperării pagubei create.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Harghita.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului IOVANOV SORIN MARCEL, cetăţean austriac, asociat unic şi administrator al S.C. SANOMED TEAM 2007 S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2008 - iunie 2009, inculpatul Iovanov Sorin Marcel, în calitate de administrator al S.C. SANOMED TEAM 2007 S.R.L., a indus în eroare reprezentanţii a 9 furnizori de produse farmaceutice prin emiterea unui număr de 31 file CEC şi 21 bilete la ordin, pentru care cunoştea faptul că nu există disponibilul necesar în cont în vederea decontării. Practic, inculpatul a achiziţionat d la aceşti furnizori medicamente fără discount sau cu disconut minim pe care le revindea cu reduceri mari. Ulterior, acesta retrăgea banii obţinuţi de vânzări astfel că instrumentele de plată rămâneau fără disponibilităţi în cont.
Prejudiciul total cauzat în dauna celor 9 părţi civile este în valoare de 9.451.080 lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor livrate şi neachitate. Având în vedere că nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului, nu s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.


În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 septembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 octombrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 mai 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 aprilie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2014