Nr. 133/ 30 martie 2004
C O M U N I C A T
Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în două dosare complexe, cunoscute sub numele „Mită la M.Ap.N.” şi „Banca Transilvania – lotul Bujeniţă” şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 33 inculpaţi.
Procurorii Serviciului Militar din Parchetul Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a 18 inculpaţi în dosarul cunoscut sub numele „Mită la M.Ap.N.”.
Astfel, au fost deduşi judecăţii:
- lt. col. VLĂSCEANU ION – pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită in forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuata
- civil MUNTEAN VALENTIN TEODOR - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită in forma continuata, înşelăciune cu consecinţă deosebit de grave si in forma continuata şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
- col. PAVEL STOIAN – pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuata si complicitate la infracţiunea de luare de mită
- col. TUCALIUC FĂNICĂ – pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuata
- mr. ONIGA DUMITRU GHEORGHE – pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată si continuata, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual
- mr. ZAVODNIK CRISTIAN - pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata
- mr. IANCU FLOREA - pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata
- lt. col. MARIN IRIMIA - pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită in forma continuata
- civil LUNGU TATIANA DANIELA - pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
- civil TULUC GHEORGHE - pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata şi dare de mită
- civil LORENT GABRIEL - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită in forma continuata, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata şi uz de fals prevăzut
- civil TALPOŞ VASILE - pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata
- civil PIT DORIN - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită in forma continuata
- civil TĂNASE VASILE – pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită in forma continuata
- civil STEFAN IONEL - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită
- civil TOFAN EMIL CRISTIAN - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave si in forma continuata şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată
- civil BUDACA NELA - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită in forma continuata
- civil NIŢĂ IONEL - pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită in forma continuata.
De asemenea, s-a dispus disjungerea cercetărilor faţă de civilii ROTARU LIVIU DANIEL şi GALIC AURORA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, SAVIN MIHAIL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, colonel MAGHERU IOAN şi locotenent colonel RAICU GHEORGHE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de laure de mită.
Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie continuă, într-un dosar distinct, urmărirea penală faţă de inculpatul ILIESCU LAZĂR – general de brigadă, director adjunct la Direcţia Audit Intern din Ministerul Apărării Naţionale, sub aspectul săvârşirii de către acesta a mai multor infracţiuni de luare de mită în formă continuată.
I. Cazul UM 02032 Oradea
Anchetatorii au stabilit faptul că inculpatul VLĂSCEANU ION, în calitate de comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre) a pretins, în luna august 2002, de la MUNTEAN VALENTIN – administrator al SC EXACT CONSTRUCT SRL Oradea - 1,5 % din valoarea de 61.637.376.092 lei a contractului de achiziţionare a 5.778 tone combustibil CLU şi 110 tone combustibil tip M, în scopul de a-i aproba o hotărâre de adjudecare a licitaţiei şi de a-i aproba la timp plăţile pentru cantităţile de combustibil livrate. Mai mult, inculpatul a primit de la MUNTEAN VALENTIN TEODOR un telefon mobil şi i s-au achitat convorbirile în sumă de peste 36 milioane lei efectuate în scopurile mai sus menţionate.
VLĂSCEANU ION, în calitatea sa de comandant al UM 02032 Oradea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a acceptat să aprobe hotărârea de adjudecare a licitaţiei către SC EXACT CONSTRUCT SRL pentru încheierea unui contract de 62.637.376.092 lei în condiţiile în care această firmă urma a fi descalificată, iar, pe parcursul derulării contractului, a acceptat să achite contravaloarea unui produs petrolier inferior calitativ şi neaccizat. În acest mod, inculpatul a cauzat bugetului de stat o pagubă de peste 14 miliarde lei.
În legătură cu aceeaşi situaţie de fapt, s-a stabilit că inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR, care a folosit reziduuri petroliere neaccizate ca şi combustibil petrolier, a falsificat notele de recepţie şi constatare a diferenţei pentru produsele petroliere cumpărate de la subfurnizorii firmei sale, facturile fiscale cu care a livrat aceste produse către unităţile militare, notele şi declaraţiile de conformitate a combustibilului petrolier, determinând crearea unui prejudiciu bugetului de stat şi în favoarea firmei sale de peste 11 miliarde lei, reprezentând încasare fără drept a accizelor aferente.
S-a reţinut totodată că inculpatul PAVEL STOIAN, în calitatea sa de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dat ordin, ca şef ierarhic superior inculpatului VLĂSCEANU ION şi membrilor Comisiei de licitaţie din cadrul UM 02032 Oradea să declare câştigătoare a licitaţiei firma EXACT CONSTRUCT SRL, în condiţiile în care această societate trebuia descalificată.
În cauză s-a reţinut şi vinovăţia inculpatului TALPOŞ VASILE care l-a ajutat pe inculpatul MUNTEAN VALENTIN TEODOR să livreze către unitatea militară 02032 Oradea cantitatea de 24.615 tone de produse petroliere neaccizate, contribuind la producerea pagubei de peste 14 miliarde lei către bugetul de stat.
II. Cazul UM 02033 Iaşi
Procurorii anticorupţie au reţinut faptul că inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ, în calitatea sa de comandant al UM 02033 Iaşi, a pretins şi primit de la TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator la SC BENZITOF SRL Comăneşti - sume de bani în scopul de a-i asigura buna derulare a contractului nr. 12/2002, pe care l-a încheiat cu unitatea sa, precum şi efectuarea la timp a plăţilor pentru cantităţile de combustibil livrate din contract.
Mai mult, s-a reţinut vinovăţia inculpatului ONIGA DUMITRU GHEORGHE care, în calitate de şef Birou Energetic la UM 02033 Iaşi, a pretins şi primit de la acelaşi inculpat sume de bani în scopul asigurării derulării contractului sus-menţionat şi a efectuării la timp a plăţilor pentru combustibil.
Faţă de cei doi angajaţi ai unităţii militare s-a reţinut şi faptul că şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, admiţând plata în avans a unor produse necorespunzătoare calitativ, cauzând Ministerului Apărării Naţionale o pagubă de peste 9 miliarde lei şi au perturbat bunul mers al unităţilor militare utilizatoare a combustibilului. De altfel, inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE a semnat în fals mai multe documente de recepţie combustibil, atestând în mod neadevărat că a primit produs petrolier de o calitate superioară.
În aceeaşi cauză, s-a dispus trimiterea în judecată şi a inculpatului TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator al SC BENZITOF SRL Comăneşti - întrucât a livrat produs petrolier inferior calitativ şi neaccizat precum şi l-a instigat pe unul dintre angajaţii săi să completeze în fals 41 de avize de însoţire a mărfii şi să consemneze livrarea unei cantităţi de produs petrolier mai mare decât cea reală.
Fiind extinsă urmărirea penală, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au mai identificat şi alte fapte în sarcina inculpaţilor – cadre militare ale UM 02033 Iaşi.
Inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE a pretins şi a primit de la TOFAN EMIL CRISTIAN – administrator la SC BENZITOF SRL sume de bani cu care şi-a achiziţionat un autoturism marca FORD în scopul de a-i asigura atribuirea unui contract de achiziţie pentru combustibil tip M în urma unei licitaţii. Acelaşi inculpat, a falsificat procesul-verbal al Comisiei de evaluare –licitaţie, consemnând în mod nereal că societatea inculpatului TOFAN EMIL a depus o ofertă de preţ mai bună pentru produsul petrolier tip M.
Mai mult, s-a stabilit că inculpatul ONIGA DUMITRU GHEORGHE nu a refuzat promisiunea inculpatului ŞTEFAN IONEL – administrator la SC STAND ROM SRL – de a-i fi oferit un procent de 10 % din valoarea de peste 300 milioane lei a unui contract de achiziţionare de material lemnos în scopul de a atribui respectivul contract firmei sale.
III. Cazul UM 02033 Iaşi şi 02031 Bucureşti – SC LORENZO EXPRES SRL Satu Mare
Anchetatorii au stabilit că inculpatul PAVEL STOIAN – şef Livrare Domenii şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre - a pretins suma de 250 milioane lei de la inculpatul LORENŢ GABRIEL – administrator al SC LOREZO EXPRES SRL Satu Mare - în scopul de a le ordona comandanţilor UM 02031 Bucureşti şi UM 02033 Iaşi, care i se subordonau pe linie militară, să încheie cât mai repede contracte de achiziţie de combustibil lichid cu această firmă şi să efectueze cu operativitate plăţile.
La rândul său, inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ – comandant al UM 02033 Iaşi - a pretins de la reprezentanţii SC LORENZO EXPRES SRL câte 350 lei per. kg. combustibil livrat, ca urmare a derulării unui contract de achiziţie produse petroliere, din care a primit în două tranşe suma de peste 160 milioane lei, în scopul de a le asigura buna derulare a contractului şi efectuarea la timp a plăţilor pentru cantităţile de combustibil livrate.
ONIGA DUMITRU GHEORGHE – şef Biroul energetic la UM 02033 Iaşi - a pretins şi primit de la LORENŢ GABRIEL suma de 85 milioane lei şi un telefon mobil şi a facilitat primirea sumei de 160 milioane lei de către inculpatul TUCALIUC FĂNICĂ în scopul de a asigura desfăşurarea normală a contractului încheiat de UM 02033 Iaşi cu SC LORENZO EXPRES SRL.
Inculpatul ZAVODNIK CRISTIAN MIHAI – comandant al UM 02031 Bucureşti - a pretins de la reprezentanţii SC LORENZO EXPRES SRL suma de 200 lei per. kg. de combustibil livrat, din care a primit 200 milioane lei, precum şi un telefon mobil în valoare de aproximativ 11 milioane lei, în scopul de a asigura desfăşurarea normală a contractului şi a efectua la timp plăţile pentru combustibilul livrat.
Inculpatul IANCU FLOREA MIHAI – inginer şef la UM 02031 Bucureşti - a pretins de la inculpatul LORENŢ GABRIEL suma de 200 milioane lei, precum şi un telefon mobil pentru ca, în calitatea sa, să asigure desfăşurarea normală a contractului de achiziţie produs petrolier şi să efectueze la timp plăţile pentru combustibilul livrat.
Corelativ faptelor mai sus expuse, au fost trimişi în judecată inculpaţii PIT DORIN şi LORENŢ GABRIEL pentru dare de mită. Mai mult, s-a stabilit că inculpatul LORENŢ GABRIEL a indus în eroare Ministerul Apărării Naţionale prin încheierea cu UM 02033 Iaşi şi UM 02031 Bucureşti a două contracte, conform cărora trebuia să livreze combustibil CLU tip III, însă, folosind în mod repetat facturi fiscale false şi declaraţii de conformitate false, a furnizat produs petrolier inferior calitativ, neaccizat, producând un prejudiciu total de peste 46 miliarde lei. În aceeaşi cauză, procurorii au stabilit că LORENŢ GABRIEL a fost ajutat de inculpatul TALPOŞ VASILE să livreze produse petroliere de calitate inferioară Ministrului Apărării Naţionale, şi să producă prejudiciul de peste 46 miliarde lei anterior menţionat.
În aceeaşi cauză, s-a stabilit că inculpata LUNGU TATIANA DANIELA a falsificat mai multe facturi fiscale şi declaraţii de conformitate, ajutându-l în acest sens pe LORENŢ GABRIEL să înşele Ministerul Apărării Naţionale în derularea contractelor încheiate de firma acestora cu UM 02033 şi UM 02031, prin furnizarea unor produse inferioare calitativ şi neaccizate.
În acelaşi lanţ infracţional, s-a stabilit participarea inculpaţilor TĂNASE VASILE şi TUCALIUC GHEORGHE care l-au ajutat direct, nemijlocit pe inculpatul LORENŢ GABRIEL să ofere sume de bani cu titlu de mită reprezentanţilor armatei şi să furnizeze produsele petroliere inferioare calitativ unităţilor militare.
IV. Cazul UM 02310 Bucureşti
Anchetatorii au stabilit că inculpatul PAVEL STOIAN – în calitate de şef Livrare Domeniu şi Construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre şi, ulterior, comandant al UM 02310 Bucureşti - a pretins şi primit, în perioada 1997-2002 de la inculpatul NIŢĂ IONEL – administrator la SC ELAN SRL -, suma de 500 milioane lei în scopul de a-i atribui contracte de reparaţii de construcţii cu armata şi de a-i efectua, cu ritmicitate plăţile aferente.
Totodată, în sarcina inculpatului PAVEL STOIAN s-a reţinut şi faptul că, în anul 2003, l-a ajutat pe inculpatul MARIN IRIMIA – şef Biroul Bugete şi Execuţie Bugetară în cadrul Direcţiei Financiar-Contabile a Ministerului Apărării Naţionale – să primească sume de bani de la inculpatul NIŢĂ IONEL în scopul de a aloca fonduri extrabugetare şi a suplimenta fondurile pentru continuarea unor lucrări de construcţii efectuate de SC ELAN SRL.
De altfel, MARIN IRIMIA – în calitatea sa mai sus-menţionată – a primit în mod repetat, atât de la NIŢĂ IONEL, cât şi de la inculpata BUDACĂ NELA – administrator la SC CICADO SRL şi reprezentantă la SC RALCOM INVEST SRL - suma totală de 230 milioane lei în scopul de a aloca fonduri extrabugetare şi a suplimenta fondurile pentru începerea sau continuarea lucrărilor de construcţii pe care aceste firme le executau în urma unor contracte încheiate cu unităţile militare.
Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie, au constituit pentru soluţionarea acestui caz mai multe echipe operative, alături de ofiţeri ai poliţiei judiciare şi specialişti din P.N.A. şi au beneficiat de sprijinul direct al conducerii Ministerului Apărării Naţionale în stabilirea situaţiei de fapt şi a tuturor persoanelor vinovate.
Dosarul cauzei va fi înaintat spre competentă judecată Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.
●●●
Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie Bacău au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi în dosarul cunoscut sub numele de „BANCA TRANSILVANIA – lotul BUJENIŢĂ”.
Astfel, au fost deduşi judecăţii inculpaţii:
NEGOIŢĂ CARMEN MIHAELA – fost director la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania,
CIOINEA TIMONA – fost contabil şef la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania,
MOROCA IOANA SIMONA – fost consilier juridic la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania,
- toţi pentru săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea conform legii sau a normelor de creditare a destinaţiei contractate a creditelor, ori neurmărirea creditelor restante, fals intelectual, uz de fals şi complicitate la înşelăciune;
STANCIU CIPRIAN – şef Serviciu Credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania,
PRICOPOAIA GEORGETA – moderator credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania,
– ambii pentru săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea conform legii sau a normelor de creditare a destinaţiei contractate a creditelor, ori neurmărirea creditelor restante, fals intelectual, uz de fals, complicitate la înşelăciune şi complicitate la utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
HERMEZIU CRISTINA ADRIANA – moderator credite la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania – pentru săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea conform legii sau a normelor de creditare a destinaţiei contractate a creditelor, ori neurmărirea creditelor restante, precum şi complicitate la utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
BUJENIŢĂ GENOVICA – director executiv la SC „Centrul de Investigaţii Medicale” SRL Bacău,
DAMIAN CIPRIAN MIHAI
PÂRÂIAC ALEXANDRU – administrator al SC „Art Stone” SRL Bacău
– toţi pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
BUJENIŢĂ VIOREL – administrator la SC „Centrul de Investigaţii Medicale” SRL Bacău – pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
DAMIAN VASILE şi
PROSIE ADRIAN – administrator la SC „Transpanirom” SRL Bacău
– ambii pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
RĂU MIHAELA
VRÂNCEANU GETA
BUFNILĂ CORNELIU – administrator la SC ”Auto Kauf” SRL Bacău – toţi pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Prin ordonanţa din 16 noiembrie 2002, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au disjuns cercetările cu privire la creditarea unui număr de 19 societăţi comerciale (denumite” lotul Bujeniţă”) de către Sucursala Bacău a Băncii Transilvania, urmărirea penală fiind efectuată de către Serviciul Teritorial Bacău al P.N.A.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2000-2001, grupul de societăţi comerciale „Bujeniţă” s-a constituit într-un client „preferenţial” al Sucursalei Băncii Transilvania Bacău şi a beneficiat, în mod nelegal, de 147 de credite în valoare de peste 34 miliarde lei.
Procurorii au concluzionat că acordarea creditelor s-a realizat cu nesocotirea dispoziţiilor legale şi a normelor de creditare specifice băncii; astfel, documentaţiile întocmite de bancă cu privire la acordarea, prelungirea şi suplimentarea creditelor sau liniilor de credit, nu conţineau informaţii economico-financiare, balanţe de verificare, date despre concurenţă, despre locul de piaţă şi nu au fost calculaţi indicatorii economico-financiari ai firmelor. Toate aceste referate de aprobare a creditelor au fost întocmite fără o minimă documentare din are să reiasă profilul economico-financiar al societăţilor solicitante.
Funcţionarii bancari, în conivenţă cu administratorii societăţilor comerciale, nu au solicitat documente care să justifice activitatea clientului şi nu au efectuat o previziune a derulării afacerilor în contextul acordării creditelor, a suplimentărilor efectuate şi, mai apoi, a creditărilor din firmele aparţinătoare aceluiaşi grup, în corelaţie cu transferurile de fonduri de la o societate la alta.
Membrii comitetului de credit din Sucursala Bacău a Băncii Transilvania şi-au însuşit, prin semnăturile date pe referatele moderatorilor de credit, toate deficienţele din contractele de credit şi actele adiţionale ale acestora şi şi-au depăşit competenţa de acordare a creditelor când, după constatarea unor deficienţe, s-a continuat seria acordărilor de credite societăţilor comerciale din acelaşi grup.
S-a stabilit, de asemenea, că toate creditele obţinute au fost folosite de beneficiari în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, multe dintre ele fiind utilizate pentru acoperirea altor credite sau au fost retrase cash, sumele de bani folosindu-se în interes personal.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Băncii Transilvania, procurorii anticorupţie au dispus sechestre asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor, iar Banca Transilvania s-a constituit parte civilă în cauză.
Pentru finalizarea acestei cauze complexe, s-a constituit un colectiv multidisciplinar de anchetă, sub coordonarea procurorilor, format din ofiţeri ai poliţiei judiciare şi specialişti financiar-bancari, toţi din Parchetul Naţional Anticorupţie.
Reamintim faptul că la data de 20 ianuarie 2003, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui prim lot de 42 de inculpaţi – funcţionari ai Băncii Transilvania sau administratori de societăţi comerciale care, în perioada 2000 – 2001, prin folosirea de documentaţii incomplete au determinat obţinerea, în mod nelegal a unor credite în sumă de peste 150 miliarde lei de la unitatea bancară.
În aceeaşi cauză, s-au disjuns şi continuă cercetările şi faţă de alte persoane.
Dosarul penal, având peste 12.000 pagini cuprinse în 40 de volume, împreună cu rechizitoriul, numărând şi el 414 pagini, a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bacău.
Vă precizăm că toate datele din prezentul comunicat de presă, precum şi alte comunicate de presă ale Parchetului Naţional Anticorupţie, se regăsesc pe site-ul www.pna.ro.
BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA