DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


Nr. 75/11 martie 2004


COMUNICAT



Procurorii Parchetului Național Anticorupție din cadrul Structurii Centrale și din cadrul Serviciilor Teritoriale au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, sub aspectul comiterii mai multor infracțiuni de corupție sau asimilate acestora a unui număr de 23 de inculpați.


1. Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților DRĂGULESCU STAN–TUTU, fost director și președinte al Comitetului de Credit – Sucursala Banc Post Argeș; CRÂȘMAC MARIA, fost șef Serviciu Credite, membru al Comitetului de Credite și BADEA GHEORGHE, ofițer de credite, la aceeași sucursală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acordare de credite sau subvenții cu încălcarea legii și a normelor de creditare și de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, ambele aflate în concurs real.

Prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată și a inculpaților DERIOIU GABRIELA și BARBU ILIE, administratori și asociați unici la mai multe societăți comerciale din Pitești, acuzați de săvârșirea infracțiunilor de utilizare a creditelor sau subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, de asemenea, aflate în concurs real.

Anchetatorii au reținut faptul că, în perioada decembrie 1999 – martie 2003, cei trei funcționari ai Sucursalei Banc Post Argeș au aprobat și acordat grupurilor de firme aparținând inculpaților DERIOIU GABRIELA și BARBU ILIE credite în valoare de peste 42 de miliarde de lei, fără o analiză atentă a capacității economico-financiare de rambursare și cu admiterea în garanție a unor bunuri mobiliare și imobiliare supra evaluate. În plus, funcționarii bancari menționați nu au urmărit rambursarea sumelor împrumutate de către cei doi administratori de societăți. Există probe că între angajații Sucursalei Banc Post Argeș și reprezentanții societăților comerciale a existat o înțelegere cu privire la acordarea și utilizarea creditelor cu încălcarea dispozițiilor legii și a normelor de creditare, inculpații DRĂGULESCU STAN-TUTU, CRÂȘMAC MARIA și BADEA GHEORGHE având cunoștință de faptul că cea mai mare parte a sumelor acordate urmează să fie utilizată pentru rambursarea altor credite, dobânzi, comisioane, ridicări de numerar sau alte plăți fără legătură cu obiectul creditului.

La începutul lunii februarie 2004, societățile comerciale aparținând inculpaților DERIOIU GABRIELA și BARBU ILIE mai aveau de rambursat peste 30 de miliarde de lei din creditele obținute de la Sucursala Banc Post Argeș.

Dosarul cauzei s-a înaintat Judecătoriei Pitești, pentru competentă soluționare.


De precizat că inculpații DRĂGULESCU STAN-TUTU, fost director și președinte al Comitetului de Credit – Sucursala Banc Post Argeș și CRÂȘMAC MARIA, fost șef Serviciu Credite, membru al Comitetului de Credite la aceeași unitate, au fost cercetați penal și într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Argeș al Parchetului Național Anticorupție. Ei au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acordare a creditelor cu încălcarea normelor bancare și de neurmărire, conform legii, a destinației creditelor, ambele infracțiuni aflate în concurs real. Prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată și a inculpaților BACIU MARINELA și RADULESCU CONSTANTIN, administratori ai unei societăți din Pitești, acuzați de săvârșirea infracțiunilor de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate infracțiunile aflate în concurs real și în formă continuată.

Din probele administrate în cauză rezultă faptul că cei doi administratori au beneficiat, în perioada decembrie 2000 – ianuarie 2002, de trei credite succesive, în valoare totală de peste 5 miliarde de lei, acordate de Sucursala Banc Post Argeș, bani pe care i-au folosit pentru achitarea altor împrumuturi sau a unor lucrări contractate de societate. Pentru a face dovada solvabilității, inculpații BACIU MARINELA și RĂDULESCU CONSTANTIN au întocmit facturi și ordine de plată false, documente pe care le-au depus la unitatea bancară.

Inculpații DRĂGULESCU STAN-TUTU și CRÂȘMAC MARIA au aprobat și acordat creditele menționate cu încălcarea normelor legale și fără a urmări destinația banilor pentru a stopa deturnarea acestora.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Pitești, pentru competentă soluționare.


2. (...)


3. Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților BELDIMAN GABRIEL, economist la Banca Română de Dezvoltare Sucursala Predeal, TOMA AURA CRISTINA, administrator la SC Predincom SRL Predeal, și NEDELCIU OVIDIU ANTON, director la aceeași societate, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000.

Anchetatorii au stabilit faptul că în perioada aprilie – iulie 2003, inculpatul BELDIMAN GABRIEL a procesat personal 7 cereri de acordare de credite pentru nevoi personale în favoarea a 7 salariați ai societății Predincom, condusă și administrată de ceilalți doi inculpați. Creditele acordate în acest interval de timp variau între 130 și 140 de milioane de lei de persoană. Prin această metodă societatea din Predeal a reușit să evite o perioadă de timp incidentele de plată, întrucât creditele solicitate în numele salariaților au fost folosite de inculpații TOMA AURA CRISTINA și NEDELCIU OVIDIU ANTON. În încercarea de a elimina dificultățile financiare, administratorul și directorul SC Predincom SRL i-au determinat pe unii angajați ai societății să depună cereri în nume personal la Agenția B.R.D. Predeal pentru a obține credite. Întrucât salariile persoanelor solicitante de credite erau de numai 2,5 milioane lei, inculpatul BELDIMAN GABRIEL i-a sfătuit pe ceilalți doi inculpați în cauză să emite adeverințe de salariu care să ateste, în mod nereal, că angajații ar avea funcții importante în cadrul societății. Inculpații TOMA AURA CRISTINA și NDELCIU OVIDIU ANTON au falsificat, astfel, adeverințele de salariu, atestând în mod nereal că solicitanții de credite ar realiza salarii nete între 13 și 15 milioane lei. În toate cele 7 contracte de credite s-au folosit adeverințe de salariu false și fluturași de salariu falsificați. Fluturașii au fost inițial concepuți și listați pe imprimanta calculatorului societății, dar, întrucât în trei situații calculele făcute de BELDIMAN GABRIEL erau incorecte, fluturașii s-au refăcut chiar pe calculatorul băncii.

Din totalul creditelor încasate au mai rămas de plată la sfârșitul lui februarie 2004, 725.857.283 lei. Prin ordonanța procurorului s-a dispus indisponibilizarea prin sechestrare a bunurilor mobile și prin ipotecare a bunurilor imobile care aparțin inculpatului BELDIMAN GABRIEL până la concurența sumei de 750 de milioane lei.

Dosarul se trimite la Judecătoria Brașov pentru competentă judecată.


4. Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție Iași au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților HRIȚAC MARCEL – director general al societății comerciale NAȚIONAL BERE HOLDING SA Iași și membru al Consiliului de administrație al acestei societăți, TĂRLUNGEANU DANIEL – director general al Fabricii de Bere SC ALBRAU SA Onești și BIȚICĂ GABRIELA – membru al Consiliului de administrație al SC NBH SA și director economic în cadrul societății menționate, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la folosirea bunurilor societății contrar intereselor acesteia și în scopul de a obține foloase necuvenite, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț și incompatibile cu funcția și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Anchetatorii au stabilit faptul că cei trei inculpați, în anul 2003 au încheiat contracte de consultanță cu o firmă înființată de aceștia, folosindu-se de funcțiile de conducere pe care le dețineau la societățile mai sus enumerate, dirijând sume de bani către această societate nou înființată. S-a stabilit astfel că din patrimoniul societății NBH SA Iași s-au plătit lunar 100 milioane lei, iar din patrimoniul SC ALBRAU SA s-au plătit lunar 60 milioane lei către firma constituită de cei trei inculpați. Mai mult, s-au încheiat contracte de consultanță între societățile unde inculpați erau angajați și propria lor firmă conform cărora s-au dispus efectuarea de plăți în avans în sumă totală de peste 571 milioane lei.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Iași spre competentă judecată.


5. Serviciul Teritorial Anticorupție Oradea a finalizat urmărirea penală și a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului CHIRIAC FLORIN SILVIU – șef al Serviciului administrativ din cadrul Administrației Social Comunitare Oradea, aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Oradea.

Anchetatorii au stabilit că în primăvara anului 2002, inculpatul a pretins 4.000 de dolari de la denunțătorul Vlădoiu Anca lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Primăriei Oradea pentru a-i determina să-i repartizeze denunțătorului o locuință din fondul de stat, faptă ce constituie infracțiunea de trafic de influență.

Dosarul a fost trimis spre competentă judecată Tribunalului Bihor.


6. Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție București au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaților DUMITRU CONSTANTIN CORNEL – agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași pentru complicitate la furt calificat și dare de mită, MARCOVICI PUIU MĂDĂLIN – paznic la SC COMPET SA Dragoș Vodă pentru complicitate la furt calificat și CĂTĂNESCU SORIN ROMEO – agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Călărași – Postul de Poliție Dragoș Vodă pentru complicitate la furt calificat și complicitate la dare de mită.

Anchetatorii au stabilit faptul că la începutul lunii martie 2003 inculpatul DUMITRU CONSTANTIN CORNEL și inculpatul CĂTĂNESCU SORIN ROMEO au propus unor jandarmi angajați cu contract la o unitate militară din Călărași care aveau ca principală atribuție asigurarea pazei la conducta magistrală aparținând SC COMPET SA (denunțători în cauză) să îi ajute să sustragă produse petroliere din conductele aparținând SC COMPET SA pe ei sau pe alte persoane din anturajul lor. Mai mult, inculpatul DUMITRU CONSTANTIN CORNEL le-a propus jandarmilor pentru „colaborarea lor” sume de bani cuprinse între 7 și 10 milioane de lei de persoană pentru fiecare operațiune de sustragere de produse petroliere realizată. Ulterior, cei doi inculpați au luat legătura cu inculpatul MARCOVICI PIUI MĂDĂLIN la sediul stației de pompare SC COMPET SA unde au stabilit cu acesta ultimele detalii în vederea realizării acțiunii de sustragere de produs petrolier. Mai mult, cei trei au stabilit modul de operare până la cele mai mici detalii, inclusiv au stabilit să fie spălarea urmelor lăsate pe asfalt de roțile cisternelor.

Planul a fost pus în aplicare în noaptea de 20/21.03.2003. Astfel, au fost sustrase produse petroliere în cantitate de 20 de tone din conductele COMPET, în valoare de peste 177 milioane lei până în jurul orelor 2,00 când, pe baza sesizării anterioare a celor doi jandarmi denunțători, Detașamentul de jandarmi județean Galați a intervenit și a surprins activitatea infracțională. Trebuie precizat de asemenea că autorii furtului au fost cercetați și trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, iar complicii lor, arestați și trimiși în judecată de Parchetul Național Anticorupție. De asemenea, precizăm faptul că întreaga cantitate de produs petrolier a fost înapoiată societății COMPET SA.

Dosarul a fost înaintat spre competentă judecată Tribunalului Călărași.


7. Procurorii Serviciului Teritorial Timișoara ai Parchetului Național Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUSUIOC GHEORGHE – agent al Poliției de Frontieră din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Caraș-Severin – sectorul Moldova Veche, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, complicitate la trafic de migranți, complicitate la tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat și fals intelectual. Procurorii au stabilit că în seara zilei de 24 noiembrie 2003, inculpatul BUSUIOC GHEORGHE în timp ce se afla în exercitare atribuțiilor sale de serviciu privind paza frontierei de stat în zona fluvială a km. 1051 – 1060, a acceptat promisiunea de a primi sume de bani de la o persoană denunțător despre care știa că se ocupă cu activități ilegale, transfrontaliere, respectiv trafic de migranți și contrabandă. Sumele de bani au fost primite de inculpat în scopul de a nu-și îndeplini atribuțiunile de pază și supraveghere a frontierei de stat și pentru a permite astfel trecerea frauduloasă a frontierei prin sectorul său de responsabilitate a unui grup de cetățeni turci pe care denunțătorul i-a racolat, călăuzit și îndrumat în zona de frontieră în acest scop.

Procurorii au stabilit că între denunțător și inculpat a existat o înțelegere conform căreia agentul de poliție BUSUIOC GHEORGHE trebuia ca în dimineața zilei de 25 noiembrie 2003, în jurul orei 7,45 când urma să treacă grupul de migranți peste Dunăre cu ajutorul unei bărci, inculpatul să rămână cu ambarcațiunea pe care o deservea într-o zonă mai retrasă până ce grupul de migranți reușea să treacă fraudulos frontiera. Toată acțiunea a fost monitorizată atât de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara ( care au dispus trimiterea în judecată atât a grupului de migranți) cât și de procurorii Parchetului Național Anticorupție care au reușit trimiterea în judecată, în ceea ce privește comiterea de fapte de corupție a inculpatului BUSUIOC GHEORGHE.

Dosarul a fost înaintat spre competentă judecată Tribunalului Timiș.


8. Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție Bacău au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BARBU VASILE – administrator la SC LOTUS IMPEX SA Bacău, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și folosirea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fapte aflate în concurs real.

S-a stabilit că inculpatul în calitatea sa de administrator al societății comerciale sus-menționate, a depus la Banca Transilvania Sucursala Bacău, în vederea obținerii unui credit în valoare de 900 milioane lei documente privind rezultatele financiare și situația patrimoniului conținând date false; în acest mod inculpatul a indus în eroare Banca Transilvania care a aprobat și acordat creditul de investiții în suma de 900 milioane lei, utilizat de inculpat în alt scop decât cel pentru care i-a fost acordat și obținând astfel foloase necuvenite. Menționăm faptul că banii au fost folosiți de inculpat fie pentru plata unor datorii anterioare, (credite restante și dobânzi) pentru achiziții de mărfuri și a unor redevențe.

Echipa complexă formată din procurorii, specialiști și ofițeri ai poliției judiciare, toți din Parchetului Național Anticorupție a administrat un număr mare de acte de urmărire penală, au efectuat controale încrucișate la sediul mai multor societăți comerciale și au efectuat mai multe rapoarte de expertize contabile care demonstrează, în mod evident, activitatea infracțională a inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Judecătoriei Bacău.




BIROUL PENTRU RELAȚII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 04 decembrie 2007
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 ianuarie 2010