DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr. 275 /  11 aprilie  2005

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului Naţional Anticorupţie, au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LASCĂU IOAN – consilier preaderare în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, fost director executiv la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, spălare de bani, instigare la bancrută frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite.

Prin infracţiunile de corupţie comise, inculpatul a prejudiciat părţile vătămate şi statul român cu circa 10 miliarde lei, faptele fiind cu atât mai grave cu cât au fost săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, atribuţii caracterizate în mod expres prin protejarea bugetului de stat şi a banului public.

            Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a pretins şi primit cu titlu de mită,  în cursul anului 2003, diverse bunuri şi servicii în valoare de peste 400 milioane lei de la un om de afaceri din Oradea pentru a nu efectua controale la firmele acestuia şi pentru avizarea favorabilă a unor cereri privind reeşalonarea unor datorii.

            În luna februarie 2001 inculpatul LASCĂU IOAN a participat la o licitaţie organizată de AVAB Bucureşti, în calitate de mandatar al unei societăţi comerciale (folosită drept paravan), achiziţionând un spaţiu în favoarea DGFP Bihor. În octombrie, acelaşi an, societatea a revândut imobilul respectiv unui membru al familiei Lascău, fără ca operaţiunea să fie înregistrată în contabilitate. Spaţiul comercial a fost, din nou, revândut în luna august 2002, de data aceasta către o bancă din Oradea, întreaga valoare de 10 miliarde lei fiind transferată în contul inculpatului Lascău Ioan. Un an mai târziu, inculpatul l-a determinat, cu intenţie, pe administratorul societăţii de care fusese mandatat să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale, prin neînregistrarea în contabilitate a cumpărării şi revânzării spaţiului comercial din Oradea. Prejudiciul rezultat din nedeclararea la organele fiscale a celor două tranzacţii este estimat la un miliard lei, reprezentând impozit pe profit, majorări şi penalităţi.

            Banii obţinuţi din înstrăinarea repetată a imobilului au fost folosiţi pentru cumpărarea unui apartament, a unui autoturism Mercedes, precum şi pentru alte plăţi efectuate în interes personal, manoperele fiind destinate să ascundă adevărata natură a sumelor rezultate din infracţiuni de efectuare de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia.

            În perioada aprilie – mai 2003, tot în calitate de director executiv al DGFP Bihor, inculpatul a dispus efectuarea, în regim de urgenţă, a unui control la o societate administrată de cumnatul său folosită, de asemenea, ca paravan şi a aprobat rambursarea către această firmă a sumei de aproximativ 300 milioane lei, deşi cunoştea că operaţiunile din care rezultă acest drept (cumpărarea autoturismului de lux şi a imobilului din Oradea) au fost efectuate de el personal şi nu de societate. Prin această infracţiune bugetul de stat  a fost fraudat  cu suma de 300 milioane lei, banii fiind ridicaţi de către inculpat.

            Din actele de urmărire penală rezultă şi faptul  că, în perioada decembrie 2002- martie 2003, inculpatul Lascău Ioan şi-a îndeplinit în mod defectuos  atribuţiile de serviciu aprobând, cu ştiinţă, în mod nelegal, restituirea sumei de 318.740.000 lei cu titlu de TVA, aferentă construcţiei locuinţei sale, în baza unor documente justificative false. La dosarul cererii de restituire au fost depuse 5 facturi false privind aprovizionarea cu materiale de construcţii şi prestarea de servicii executate de două societăţi comerciale, documentele fiind obţinute de inculpat. Valoarea totală înscrisă în cele 5 facturi false era de aproape 2 miliarde lei, în condiţiile în care lucrările la imobil au fost executate de către alţi agenţi economici, iar materialele au fost obţinute fără a fi plătite.

            De asemenea, procurorii anticorupţie au reţinut că în perioada aprilie – mai 2003 inculpatul a împiedicat urmărirea unei creanţe în valoare de un miliard lei pe care o firmă din Oradea - aflată în procedură de faliment şi în lichidare judiciară la DGFP Bihor - o avea faţă de un alt agent economic. În plus, a solicitat administratorului firmei aflate în dificultate eliberarea unei chitanţe false care să ateste încasarea sumei respective, în timp ce persoanei care asigura contabilitatea agentului economic i-a impus să înregistreze efectuarea plăţii cu o dată anterioară. Falsificarea chitanţei fiscale a avut ca scop fraudarea creditorului firmei aflate în lichidare judiciară, în fapt, chiar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor. 

Din probele administrate în cauză s-a stabilit că inculpatul Lascău Ioan are o avere mobilă şi imobilă ce excede în mod contrastant veniturilor sale de funcţionar public. Astfel, în perioada în care a fost angajatul DGFP Bihor, inculpatul a achiziţionat 4 case, 2 apartamente, 2 automobile de lux, bijuterii, etc. La percheziţia domiciliară efectuată de procurorii anticorupţie s-au găsit, de asemenea, 20.000 dolari şi 8.000 euro, precum şi depozite bancare de peste 10 miliarde lei.

Pentru aceste motive, Parchetul Naţional Anticorupţie urmează să sesizeze, conform legii, Comisia de Control a  Averilor.

De asemenea, pe tot parcursul urmăririi penale, inculpatul a fost dat în consemn la frontieră.

Dosarul cauzei urmează a fi trimis spre competentă soluţionare la Tribunalul Bihor.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA

 

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 martie 2013